SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAPREDAK
 
Đukanović za FT: Crna Gora u 10 godina utrostručila BDP po stanovniku
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug / Financial Times
Datum objave: 11.10.2014. - 10:36:39
PODGORICA - Crna Gora, koja je nekada bila najmanje razvijena jugoslovenska republika, u posljednjih deset godina je utrostručila bruto društveni proizvod (BDP) po stanovniku na više od 7.000 dolara, izjavio je predsednik crnogorske vlade Milo Đukanović.

On je, u intervjuu za britanski Financial Times (FT), kazao da je od obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine ostvaren konzistentan i značajan napredak na polju ekonomije.

"To smo postigli liberalizacijom propisa o poslovanju, fokusirajući se na atraktivnu politiku stranih direktnih investicija i proaktivan pristup investitorima. Uveli smo elektronsku registraciju preduzeća, pojednostavljene carinske i propise o stečaju i, kroz Zakon o stranim investicijama, uspostavili niz zaštitnih mjera za strane investitore", naveo je crnogorski premijer.

Kao rezultat, kako je dodao, Crna Gori bilježi rast stranih direktnih investicija (SDI) sa 52 miliona eura u 2004. na 330 miliona eura u 2013. godini, čemu su, po njegovim riječima, uglavnom doprinijele investicije iz država EU, Švajcarske i Ruske Federacije.

"Iznos stranih direktnih investicija kod nas je, mjereno postotkom BDP-a, među najvišim u Evropi i predstavlja, u proseku, 20 odsto u posljednjih šest godina", precizirao je Đukanović.

Napominjući da je počela realizacija nekih velikih projekata koji podržavaju srednjoročni rast Crne Gore, on je naveo da tu spada podmorski energetski kabl između Crne Gore i Italije, projekat italijanske Terne vredan 800 miliona eura, koji treba da bude završen do 2017. i širenje TE Pljevlja, vredno oko 350 miliona eura, što treba da uveća kapacitet proizvodnje za 30 odsto.

"Ostali projekti uključuju Jadransko-jonski gasovod, koncesije za priobalno istraživanje nafte i gasa, kao i dva značajna projekta za unapređenje saobraćajnih veza između Crne Gore i EU, autoput Bar-Beograd i željezničku prugu Bar-Budimpešta", dodao je crnogorski premijer.

Đukanović je ukazao i na ključne investicije stranih investitora u crnogorski turizam, precizirajući da će egipatski telekomunikacioni i građevinski konglomerat, Orascom, do 2018. uložiti 1,1 milijardu eura u resort u Luštici, singapurski Aman Resort, koji je u Sveti Stefan već uložio 60 miliona eura, realizovaće dodatnu investiciju od 55 miliona eura, a konzorcijum koji vodi Peter Munk je u Porto Montenegro uložio više od 280 miliona eura...

"Zajedno s planiranim projektom Socarovog resorta One&Only, vrednim 500 miliona eura, s naftnom i gasnom kompanijom Azeri i razvojem hotela "Qatari Diara" u vrednosti od 350 miliona evra, investicije u turizmu iznose oko 2,4 milijarde evra, što je gotovo dve trećine našeg (crnogorskog) BDP-a", kazao je on.

Predsednik Vlade Crne Gore je takođe ocenio da slabo razvijene saobraćajne i trgovinske veze usporavaju regionalnu ekonomsku saradnju i da izgradnja prekograničnih saobraćajnih deonica, konkretno Jadransko-jonskog puta, zahteva značajna ulaganja koja prevazilaze individualne kapacitete država u regionu.

"Iz ovog razloga inicijativa za razvoj infrastrukture na Balkanu, koju je u avgustu na sastanku u Berlinu snažno podržala kancelarka (Angela) Merkel, predstavlja ključni korak u pravom smjeru, kojim se dalje produbljuju politička i ekonomska integracija regiona", zaključio je Đukanović.

 Medvescak