SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MLIJEKO
 
Dukat opet srezao otkupne cijene mlijeka
Autor/izvor: SEEbiz / Agroklub
Datum objave: 24.02.2016. - 09:55:00
Zadnja izmjena: 24.02.2016. - 11:35:26
ZAGREB  - Dukat, u vlasništvu najvećeg mljekarskog diva na svijetu, francuskog Lactalisa, ovih je dana snizio svoje otkupne cijene od 8-10%, a u zadnjih pola godine i do 20%.
Hrvatskoj proizvodnji mlijeka, koja se već dugo nalazi u slobodnom padu privremeno zaustavljenom prošle godine, zadan je time težak udarac. Da stvar bude još gora, dogodilo se to baš u najosjetljivijem razdoblju godine, prije proljetne sjetve kad je seljaku potrebna svaka lipa da bi pokrio velike sezonske izdatke, kažu u Udruzi. OPGH Život.

I u francuskom mliječnom sektoru vlada kriza. No francuska vlada već barem pola godine pokušava energično nagnati cijeli mliječni lanac da digne cijene mlijeka u distribuciji i povećani utržak neokrnjeno prenese na proizvođače! Sniženja hrvatskih otkupnih cijena dramatično su pokazala nered i svojevolju koja vlada u hrvatskom mliječnom sektoru nakon što su Ministarstvom poljoprivrede dugo iz pozadine upravljali veliki interesi.

Veliki otkupljivači mlijeka svim sredstvima, ponekad i onim izrazito nedozvoljenima, protive se promjeni dosadašnjeg stanja u kome su oni gotovo doslovce gospodari života i smrti obiteljskih gospodarstava koje se bave proizvodnjom mlijeka. To sada rade u direktnom sukobu s europskom uredbom. Riječ je o nekolicini tvrtki, točnije Dukat, Vindija, Meggle, Belje koje kontroliraju gotovo 70% tržišta i koje čine otkupljivački tzv. oligopson. U njemu je Dukat najveći član, s preko 35% ukupnog otkupa. Zabilježeni su slučajevi prijetnji proizvođačima da će, u slučaju da se priključe PO kako to EU-uredba/zakon predviđa i traži, dominantno poduzeće prestati preuzimati mlijeko, što proizvođača gotovo doslovce stavlja na ulicu, svjedoče proizvođači.