SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOKUMENTARCI
 
Dvadesetak hrvatskih kratkih filmova na festivalu u Beogradu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.03.2015. - 17:24:19
ZAGREB - Višestruko nagrađivani film "Goli" redateljice Tihe K. Gudac otvorit će 23. ožujka ovogodišnji Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, u čijoj će se regionalnoj konkurenciji "Vidici" prikazati dvadeset hrvatskih filmova, a u studentskoj konkurenciji još jedan.
Osim brojnih domaćih filmova u konkurenciji tog festivala, što se održava do 29. ožujka, njih pet uvršteno je u revijalni program Panorama, a dva u popratnim programima Cinemapur i Margina Dox, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Uz priču o Golom otoku ispričanu kroz prizmu iskustva autoričnog djeda, u konkurenciji dugometražnih dokumentarnih filmova prikazat će se "Ljubavna odiseja" Tatjane Božić, "Potrošeni" Boruta Šeparovića, "Rakijaški dnevnik" Damira Čučića te bosansko-hrvatsko-austrijska koprodukcija "Izgubljeno dugme" Renata Tonkovića, Roberta Bubala i Marija Vukadina, o bubnjaru Bijelog dugmeta Goranu Ipetu Ivandiću, nedavno nagrađen na DORF-u.

U konkurenciji srednjometražnog dokumentarnog filma su "Prolaz za Stellu" Ljiljane Šišmanović, "Ovrha" Nevena Hitreca, "Naslovnica" Silvane Menđušić, "Oluje se uvijek vraćaju kući" Petra Krelje, a kratkometražnih dokumentaraca "Autofocus" Borisa Poljaka, "Svaki dan je Božić" Ante Zlatka Stolice i "Tamo gdje živi Nada" Daria Bukovskog.

Za nagrade u kategoriji kratkih igranih filmova natjecat će se još dva domaća naslova, "Šetač" Filipa Mojzeša kojem je prikazivanje na 62. izdanju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma ujedno i premijera, te "Generalka" u režiji Jasne Nanut.

Selekcija animiranih fimova donosi film "Levitacija" Marka Meštrovića te višestruko nagrađivana "Glad" Petre Zlonoge, dok će u konkurenciji eksperimentalnih filmova biti prikazana četiri hrvatska filma "A.D.A.M." Vladislava Kneževića, "Amnezijak na plaži" Dalibora Barića, srpsko-hrvatska koprodukcija "Friedrichsfelde Ost" Milice Jovčić i Nenada Ćosića te slovensko-hrvatska koprodukcija "The Runner" Tome Zidića.

Za konkurenciju studentskih filmova odabran je film "Nasamo" Lane Kosovac, dok se u revijalnom programu prikazuju filmovi "Djeca tranzicije" Matije Vukšića, "Besplatno" Vlatke Vorkapić, "Džoni je mrtav" Jure Debaka i Ante Zlatka Stolice, "Ničiji" Jadrana Bobana i "Još jednom" Ane Opalić. U popratnim programima prikazat će se "Plavi Jahač (Godard-Art)" Tomislava Gotovca i "Veliki dan" Đure Gavrana.

Ovogodišnji, 62. festival u Beogradu donosi oko 150 filmova, od kojih će se 96 natjecati za nagrade iz ukupnog fonda pedeset tisuća eura.

"Naša iskrena namjera je da ovaj legendarni festival ponovno vratimo na poziciju koja mu je nekada s razlogom pripadala, na mjesto značajnog regionalnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, kao i da fimskim umjetnicima iz Srbije, regije i svijeta ponudimo mjesto za okupljanje i druženje na kojem će se osjećati kao kod kuće", izjavio je u povodu festivala njegov umjetnički direktor Mladen Matičević, prenosi HAVC.


 Medvescak