SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROJEKTI
 
EBRD i partneri ulažu 46 milijuna eura u zamjenu ugljena plinom u Zenici
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.03.2019. - 10:52:23
ZENICA - Kvaliteta zraka u Zenici mogla bi se znatno poboljšati zahvaljujući planiranoj zamjeni termoelektrane na ugljen termoelektranom na prirodni plin, u što se ulaže 46 milijuna eura, izvijestila je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

EBRD je ugovorio financiranje u iznosu od 46 milijuna eura kako bi se omogućila izgradnja TE-Toplane Zenica, koja će opskrbljivati ​​energijom taj četvrti po veličini grad u Bosni i Hercegovini s više od 160 tisuća stanovnika, kao i njegovu najveću tvrtku i poslodavca u tom gradu, čeličanu ArcelorMittal.

Projekt će provoditi joint-venture poduzeće koje su osnovali ArcelorMittal, Grad Zenica te KPA Unicon i Finnfund iz Finske. Očekuje se da će to rezultirati znatnim poboljšanjem u području zaštite okoliša i učinkovitijom proizvodnjom energije, navodi se u priopćenju EBRD-a.

Projekt će se financirati kreditnim paketom od 46 milijuna eura, koji obuhvaća zajam EBRD-a od 28 milijuna eura i zajam do 18 milijuna eura Bance Intesa Sanpaolo. Sam EBRD-ov udio u financiranju uključuje 23 milijuna eura sredstava banke i pet milijuna eura koncesijskog financiranja iz Fonda za međunarodnu suradnju i razvoj.

Zenica je već iskoristila potporu EBRD-a za nekoliko projekata, a među većima je poboljšanje energetske učinkovitosti u glavnoj gradskoj bolnici. Također pridružila EBRD-ovim "zelenim gradovima", programu izgradnje bolje i održivije budućnosti za gradove i njihove stanovnike.