SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZNENAĐENJE
 
Ecstasy proglašen revolucionarnom terapijom za PTSP
Autor/izvor: SEEbiz / Lider
Datum objave: 04.09.2017. - 09:05:32
NEW YORK - Američka agencija za lijekove i hranu (FDA) proglasila je ecstasy (MDMA) 'revolucionarnim lijekom' za posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), javlja Science Alert.

Multidisciplinarna udruga za istraživanja psihodelije, koja provodi istraživanje, priopćila je kako je odobrenje FDA-a zeleno svjetlo za ulazak u tri faze istraživanja učinka MDMA na ublažavanje simptoma PTSP-a. Cilj istraživanja je determinirati koliko uporaba MDMA smanjuje simptome PTSP-a. U istraživanju, koje bi trebalo početi iduće godine, sudjelovat će 200 do 300 osoba.

– Po prvi puta u povijesti, provest ćemo psihoterapiju pomognutu psihodeličnim učincima MDMA, s ciljem da postavimo terapiju temeljem koje liječnici mogu izdavati liječničke recepte, kaže ravnatelj Multidisciplinarne asocijacije za istraživanja psihodelije (MSIP) Rick Doblin.

Istraživanja će se provoditi u Izraelu, SAD-u i Kanadi. MSIP se nada kako će istraživanje odobriti i Europska agencija za lijekove, pa će i u Europi moći biti provedena testiranja.

Nakon odobrenja FDA-a, MSIP nastavlja prikupljati potrebna financijska sredstva. Do sada su uspješno akumulirali 13 milijuna američkih dolara, što je pola od ukupne svote koja im je potrebna kako bi proveli istraživanje. Znanstvenici dugo traže da se dodatno ispita MDMA, ali stigma ecstasya, kao opasne ulične droge, otežavala je te procese. Odluka FDA-a da se ipak krene u dodatna istraživanja to bi mogla promijeniti.

– Nije to nekakvo veliko znanstveno otkriće. Već se nekoliko desetljeća zna da te droge mogu biti korištene kao lijekovi. Ovo je veliki korak u prihvaćanju tih mogućnosti, rekao je neuropsihofarmakolog David Nutt, inače profesor na Kraljevskom koledžu u Londonu.

FDA svoju odluku da podrži daljnja ispitivanja učinka MDMA-a na oboljele od PTSP-a utemeljena je na prijašnjim istraživanjima MISP-a. Naime, u istraživanju u kojemu je sudjelovalo 107 ljudi, a kojima je preko 17 godina davan MDMA, pokazale su kako je, za samo nekoliko mjeseci, njih 61 posto prestalo patiti od sindroma PTSP-a.