SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KAZNA
 
EK kaznila Facebook sa 110 milijuna eura zbog davanja netočnih informacija
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.05.2017. - 13:19:44
BRUXELLES - Europska komisija je u četvrtak kaznila Facebook sa 110 milijuna eura zbog davanja netočnih informacija tijekom istrage Komisije 2014. o Facebookovu preuzimanju mobilne aplikacije WhatsApp.

"Današnja odluka šalje jasnu poruku tvrtkama da moraju poštovati sve aspekte pravila EU-a o spajanju poduzeća, uključujući obvezu davanja točnih informacija", izjavila je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Komisija je u listopadu 2014. godine odobrila preuzimanje WhatsAppa od strane Facebooka za 22 milijarde dolara.

Prema propisima EU-a o spajanju i preuzimanju tvrtki, one su dužne dati točne informacije kako bi Komisija mogla donijeti odluku o odobrenju ili odbijanju zahtjeva za spajanje. Facebook je izvijestio Komisiju da neće moći na pouzdan način uspostaviti automatsku usklađenost korisničkih računa Facebooka i WhatsAppa. Međutim, u kolovozu prošle godine, Facebook je objavio da mijenja pravilnik o općim uvjetima, uključujući mogućnost da se brojevi telefona korisnika WhatsApp-a pridodaju korisničkim profilima na Facebooku.

Komisija je ustanovila da je Facebook i 2014. godine imao tehničke mogućnosti za automatsko usklađivanje, suprotno tvrdnjama je tada pružio.Odluka o kazni ne utječe na odluku kojom je dopušteno spajanje Facebooka i WhatsAppa.Nakon izricanja kazne oglasio se i Facebook tvrdeći da im se u dokumentima koje su dostavili Komisiji potkrala "nenamjerna pogreška".Komisija s današnjom odlukom o kazni smatra ovaj slučaj zaključenim.

 Medvescak