SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROTOKOL
 
Elizejska palača Brigitte Macron odobrila službene dužnosti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.08.2017. - 14:32:02
PARIZ - Službene dužnosti supruge francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona, Brigitte Macron uključivat će borbu protiv klimatskih promjena te protiv nasilja nad ženama i djecom, izvijestilo je u ponedjeljak francusko predsjedništvo.

Uloga Brigitte Macron kontroverzna je tema posljednjih nekoliko tjedana. Oko 300.000 Francuza potpisalo je peticiju na internetskoj stranici change. org protiv toga da joj se omogući bilo kakav službeni status koji bi se financirao iz proračunskih sredstava.

Tijekom izborne kampanje, Emmanuel Macron je kazao da želi uvođenje smjernica kojima će se definirati uloga predsjednikove supruge.

Elizejska palača u ponedjeljak je objavila "transparentne uvjete rada Brigitte Macron" u skladu s kojima ona neće službeno primati plaću niti će joj se dodijeliti bilo kakav novac iz proračuna, no imat će na raspolaganju dvoje savjetnika iz suprugova ureda, te tajnicu.

Dogovor je vrlo sličan praksi koja se primjenjivala i za supruge prethodnih francuskih predsjednika.

Brigitte Macron će sa suprugama ostalih predsjednika država raditi na borbi protiv klimatskih promjena, kao i na borbi protiv nasilja nad ženama i djecom. Bit će svojevrsna veza Elizejske palače s dobrovoljnim organizacijama koje se bave obrazovanjem, zdravstvom, kulturom, zaštitom djece, spolnom jednakošću i problemom invalidnih osoba.

Njezin rad će se odvijati u sklopu prioriteta i dužnosti koje odredi predsjednik države, stoji u objavi te se dodaje da će se popis njezinih obveza moći pročitati na službenim internetskim stranicama Elizejske palače i da će Brigitte Macron redovito podnositi izvješća o svojim aktivnostima.