DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KNJIGE
 
Emma Cline: Put u pakao uvijek se nudi svakome
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.04.2017. - 22:43:00
Zadnja izmjena: 05.11.2017. - 22:44:04
ZAGREB - Emma Cline američka je spisateljica rođena 1989. godine, a Djevojke, objavljene u lipnju 2016., njezin su prvijenac koji je izazvao pravu nakladničku borbu – prava za objavljivanja u iznimno kratkom roku prodana su diljem svijeta i danas se čita na više od 35 jezika. U Hrvatskoj je djelo objavljeno u izdanju Profila.

Djelo je nakon objavljivanja postalo bestseler i dobilo iznimne pohvale kritike kao jedan od najsnažnijih i najartikuliranijih glasova američke književnosti danas.

Maestralan roman mlade Emme Cline – roman koji je ovog ljeta postigao golemi uspjeh kod američke publike i kritike te se objavljuje na više od 36 jezika – kirurškom preciznošću ulazi u um djevojaka u nježnoj dobi kad je želja za prihvaćanjem važnija od svega, ispisujući nezaboravan portret djevojaka koje se pretvaraju u žene, ali i trenutka u životu kad sve, tako lako, može poći u krivom smjeru..

Evie Boyd, usamljena i osjetljiva tinejdžerica, upoznaje skupinu djevojaka koje ju uvlače u komunu kojom upravlja karizmatični vođa. Prvijenac američke spisateljice, priča o tinejdžerici i njezinu ulasku u kult, temeljena je na priči o Charlesu Mansonu i njegovoj kvazihipijevskoj komuni odgovornoj za seriju stravičnih ubojstava 1969.

Majka Boyd prezauzeta je svojim ljubavnicima i tretmanima ljepote, pa nije ni primijetila višednevna izbivanja kćerke. Ona misli da Evie boravi kod Connie, ne znajući da proživljava avanturu s hipijima koji su novac smatrali kugom a krađu blagoslovom. Pa tako i sama donosi novac na imanje "obitelji", a za tim "organizira" provalu u svom susjedstvu. To je bila "prava" zgoda da brižna majka, naposljetku, dozna gdje joj je kći i čime se bavi.

Amerika je, čini se, bila zabavljena odraslim problemima, puštajući svoju djecu da bauljajući pubertetom zalutaju u ovu ili onu obitelj, u ovakav ili onakav kult, jer Russell – Manson je bio, doista, samo jedno od sličnih mjesta, posebice u Kaliforniji. A majka je mislila ono što joj je odgovaralo, kao i mnogi drugi roditelji.

Russell je bio "možda majčinih godina". Nosio je traperice i jaknu od jelenje kože.

"Poslije sam čitala kako je tražio slavne, donekle slavne i one koji su se oko slavnih motali", njima se dodvoravao pa ih cijedio.

Poslije Russellova pitanja: "A zar mi ne želiš zadovoljstvo? Ja ga tebi želim", uslijedio je seks.

"Kad je svršio vlažno je uzdahnuo. Slana vlaga sperme u mojim ustima, njen uznemirujući nalet."

Kao sredovječna Amerikanka, Evie je itekako svjesna da je slučajno izbjegla prvo poprište višestrukog ubojstva, u kome je trebao umrijeti Mitch. Zaprepaštenje pred vlastitim zlom ono je što ostarjelu Evie čini životnom, baš kao i sam Russell (Manson). Očito je razlog zla i zločina ono za čime tragamo mitizirajući zločince, serijske ubojice i vođe kultova. I pritom ostajemo bez pravog odgovora.

Na rubu zla i prošloga vremena Cline je stvorila nezavisnu junakinju, pokazujući jedan mogući put u pakao, put koji uvijek započinje tu, među nama, a nudi se svakom nazočnom. To što je Evie ostala nespomenuta "u knjigama" o Russellovim ubojstvima, može zahvaliti jedino Suzanne, koja ju je izbacila iz vozila, a ne sebi samoj. S tim i takvim stavom Emma Cline otvorila je jednu sjajnu spisateljsku karijeru koja se može poslužiti javnim sablaznima, ne zaboravljajući da je u središtu svake, pa i zločinačke priče, usamljeno ljudsko srce.

 Medvescak