SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROJEKTI
 
EPS završio rekonstrukciju dve trafostanice u Subotici
Autor/izvor: SEEbiz / eKapija
Datum objave: 20.09.2018. - 16:46:51
SUBOTICA - Elektroprivreda Srbije je završila rekonstrukciju dve visokonaponske trafostanice u Subotici, u koje je uloženo ukupno 3 mil EUR, izjavio je danas v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

Modernizovane trafo stanice će obezbediti gradjanima i privredi bolje snabdevanje strujom.

Grčić je zajedno sa načelnikom Severno-bačkog okruga Dragim Vučkovićem obišao rekonkstruisane trafostanice Subotica 1 i Subotica 2 i istakao da je ta rekonstrukcija veoma značajna za dalji industrijski razvoj Subotice i dolazak novih investitora.

- Grad Subotica je jedan od najvažnijih gradova i regiona i najbitnijih industrijskih centara u severnom delu Srbije. Za svaki industrijski razvoj je neophodno obezbediti infrastrukturu, a deo toga je i napajanje strujom - naglasio je Grčić.

Podsetio je da je trafostanica Subotica 1 najstarija trafo stanica u tom delu Srbije, izgradjena 1959. godine.

- Verovali ili ne, do rekontrukcije je bila samo popravljana i rešavani su bili trenutni kvarovi. Prvi put posle 59 godina je ova trafo stanica u potpunosti rekonstruisana i modernizovana, sa povećanim kapacitetom. Na taj način su obezbedjeni uslovi da novi investitori mogu da grade nove fabrike.

Trafo stanica Subotica 2 je izgradjena 1976. godine i njoj je rekonstrukcijom povećan kapacitet, a modernizacijom su stvoreni uslovi za priključenje novih korisnika.

Kako kaže, sada je sve digitalizovano i na daljinskom upravljanju, tako da u slučaju prakida struje može brzo da se reaguje.

- Inače, po čemu se Subotica razlikuje od svih gradova po pitanju napajanja strujom je to što ima dvosmerno napajanje, što znači stabilno. Ako se iz jednog pravca nešto loše desi istog momenta se preusmeri iz drugog i uspostavi mreža, a Subotica ima napajanje sa čak četiri strane.

Grčić je napomenuo da ima mnogo trafo stanica za rekonstrukciju u Srbiji, da je mnogo uradjeno prethodnih godina, ali da se decenijama unazad skoro ništa nije radilo osim hitnih popravki.

- Naš zadatak je da obezbedimo napajanje strujom u svakom gradu, naselju i mesnoj zajednici, u zavisnosti od nivoa potreba - kazao je Grčić.