SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TURSKA
 
Erdogan u borbi protiv pušenja na javnim mjestima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.11.2014. - 17:23:21
ISTANBUL - Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je obećao da će biti aktivni predsjednik i nadišao je nade i najgorljivijih pristaša kada je osobno u nedjelju na ulicama Istanbula upozorio na zakon zabrane pušenja na javnim mjestima.
Video snimka koju su u ponedjeljak objavili turski mediji prikazuje događaj u četvrti Esenler.

Nakon jednog govora predsjednik se šetao ulicama četvrti i primijetio muškarca koji je pušio na zatvorenoj terasi kavane, čime je očito kršio zakon o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorima.

Bivši gradonačelnik Istanbula se naglo zaustavio i prstom uperenim prema prekršitelju istaknuo da "za to postoje kazne" te pitao gdje je policija. Gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas ga je uzalud pokušavao smiriti i predlagao mu da se prekršitelj obveže da neće ponoviti prekršaj. Ali Erdogan nije pristao i naredio je policiji da ga kazni na licu mjesta.

Turski mediji prenose da je pušaču određena globa od 90 turskih funti, ili oko 250 kn. Turska vlada je 2009. usvojila zakon koji zabranjuje pušenje na javnim mjestima, službeno radi zaštite zdravlja stanovništva.

Premijer tijekom 11 godina, Erdogan koji je u kolovozu izabran za predsjednika često optužuju da je autokrat i da želi "islamizirati" tursko društvo.

Posljednjih godina je potaknuo usvajanje mjera koje ograničavaju konzumiranje duhana i alkohola.