SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOKUS
 
Ericsson će se više usmjeriti na temeljno poslovanje
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.06.2017. - 10:58:27
LONDON - Ericsson je otklonio ciljeve osvajanja više klijenata izvan telekomunikacijske industrije kako bi se ponovno usmjerio na mrežno poslovanje s mobilnim kompanijama u cilju smanjenja troškova i zaustavljanja dramatičnog pada cijene dionica kompanije, piše Reuters.

Klijenti švedske tvrtke u njenom temeljnom poslovanju uključuju Vodafone i Verizon, no dobit je potonula s obzirom na konkurenciju Nokie i kineskog Huaweija, kao i štednju telekomunikacijskih tvrtki.

U dvije godine vrijednost dionice Ericssona pala je 30 posto. Kompanija je 2014. objavila da će diverzificirati poslovanje kako bi do 2020. godine 25 posto prihoda dolazilo izvan telekom industrije, što bi bio značajan pomak od procijenjenih 10 posto u 2013. godini.

Pritom se naglasak stavljao na područja poput medija, pametna rješenja u energetskom i uslužnom sektoru te transportu. No, plan nije zaživio, a novi izvršni direktor Börje Ekholm veći će fokus staviti na temeljno poslovanje s mobilnim mrežama.

"Trenutno ćemo se usredotočiti isključivo na telekomunikacijske klijente i mreže", izjavio je u nedavnom razgovoru za Reuters novi čelnik Ericssonovog poslovnog sektora digitalnih usluga Ulf Ewaldsson.

Preokret u poslovanju dolazi u izazovno vrijeme za Ekholma, odnosno tek pet mjeseci otkad je na čelnom mjestu kompanije. Aktivistički dioničar Cevian Capital, koji ima udjel u kompaniji vrijedan milijardu dolara, vrši na njega pritisak da ubrza promjene.

Ekholm je u ožujku predstavio plan smanjenja troškova i najavio rezervacije, otpis imovine i troškove restruktuiranja 'teške' 1,7 milijardi dolara. Kazao je kako će to uključivati razmatranje opcija o medijskom poslovanju koje generira gubitke te promjene u upravljanju uslugama.

Ulagači su pozdravili veću usredotočenost nakon godina razočaravajućih ulaganja kompanije, no izrazili su zabrinutost kako novi plan neće generirati rast. Agencija za dodjelu kreditnih rejtinga Moody's u svibnju je smanjila kreditni rejting kompanije u neinvesticijsko područje, dijelom zbog zabrinutosti da bi rezanje troškova moglo ugroziti razvoj inovacija.

Povećanje ovisnosti o telekom operaterima moglo bi biti riskantno, s obzirom da se te kompanije bore za rast prihoda uslijed žestoke konkurencije i ne žele povećati ulaganja u mrežno poslovanje unatoč pripremama za uvođenje pete generacije (5G) bežične širokopojasne tehnologije, piše Reuters.

Ericsson mora dokazati da može ostati relevantan u industriji koja se u 20 godina smanjila s deset na tek tri velika igrača. Ulagači se pitaju može li to uspjeti pod vodstvom Ekholma koji je u upravi kompanije proveo desetljeće, u vrijeme dok je poslovanje Ericssona gubilo korak, zaključuje Reuters.