SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROBLEMI
 
Esprit u problemima, slijede oštri rezovi
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 27.11.2018. - 08:32:56
BERLIN - Modna kompanija Esprit je u krizi, usljed čega je najavila organizacijske promjene i smanjenje broja zaposlenih.

Pod vodstvom novog šefa Andersa Kristiansena, menadžment planira program reorganizacije za kompaniju koja je ušla u crveno. Plan je da se zatvore neprofitabilne prodavaonice i pojednostavi organizacija, najavila je kompanija sa sjedištem u Hong Kongu.

Planirano je smanjenje broja zaposlenih van prodavnica za oko 40 posto. Esprit zapošljava širom svijeta 6.400 zaposlenih s punim radnim vremenom, a samo u Njemačkoj, koja je njeno najznačajnije tržište, ima oko 2.800 zaposlenih, od kojih je nešto manje od 1.600 u prodavaonicama i 1.200 u administraciji.

Kompanija listirana u Hong Kongu ima u Njemačkoj 140 prodavaonica, gdje generira više od polovine svoje prodaje koja iznosi nešto manje od 15,5 milijardi hongkonških dolara (1,74 milijarde eura).

Kao i mnogi trgovci na malo, Esprit se bori sa teškim tržišnim okruženjem i brojnim vlastitim problemima.

- Esprit nije brza modna marka i nije diskonter. Modna kuća je takođe priznala domaće greške, kao što su rezovi, asortiman proizvoda ili slika brenda. Ako je brend već u silaznoj putanji, bilo je teško obraniti se protiv toga, rekla je Axel Augustin iz tekstilnog trgovačkog udruženja BTE.

Sveukupno, u tekućoj godini njemačka trgovina tekstilom bilježi značajan minus. Do kraja novembra prodaja je bila dva do tri posto manja od prošlogodišnje vrijednosti od oko 65 milijardi eura.

Rast je planiran u budućnosti, posebno u Kini, najavila je kompanija. Modna grupa, koja je zastupljena u više od 40 zemalja širom svijeta, i dalje ostvaruje oko 87 posto svoje prodaje u Evropi.