DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FONDOVI EU
 
EU financira turističku rutu secesije Osijek-Subotica
Autor/izvor: Milica Mančić
Datum objave: 30.08.2017. - 09:55:42
ZAGREB – Turistička ruta secesije od Subotice do Osijeka  jedan je od projekta koje će financirati Europska unija kroz Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije.

Secesija (od njem. Sezession) ili art nouveau (francuski: „nova umjetnost”) je stilski pravac u umjetnosti koji se javio kao reakcija na akademizam i eklekticizam zadnjih desetljeća 19. stoljeća.  U gradovima Srednje Europe, tadašnje Austro-Ugarske, brzo su se pojavili nacionalni oblici tog pravca koji je želio „uljepšati” industrijsku proizvodnju, spojiti umjetnost i obrt, ukrasiti bezlične fasade zgrada. 

Projekt S.O.S. (Subotica Osijek Secession Tourist Route) želi promovirati  turizam kroz suradnju Osječko-baranjske županije i Zapadnobačkog i Severobačkog okruga. Ideja je da ruta turistima otkrije najljepše primjere secesije s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Prva pojava secesije u osječkoj arhitekturi vidljiva je u oblikovanju pročelja Židovske bogoštovne općine u Radićevoj ulici iz 1899. Zatim nastaju zgrade današnje Gradske i sveučilišne knjižnice, urbane vile duž Europske avenije, te Kuća Kästenbaum - Korsky kao stilski najčišći primjer secesijskog objekta u Osijeku, pored kina Urania i zgrade Glavne pošte.Tri najznačajnije građevine na području Vojvodine u stilu secesije su Sinagoga, sagrađena 1902., Raichl palača i Gradska kuća, sve tri u Subotici. Svoj današnji lik Subotica je dobila u nevjerojatno kratkom razdoblju od 20 godina krajem 19. stoljeća, a zbog obilja primjera ovog stila tamošnji turistički vodiči već nude rutu koja vodi “Putevima secesije”.Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija za financijsko razdoblje 2014. – 2020. obuhvaća područja četiri županije sjeveroistočne Hrvatske i pet okruga sjeverozapadne Srbije u kojima živi oko 2,3 milijuna stanovnika.

Među projektima vrijednim 5,5 milijuna eura za koje su ugovori potpisani u utorak u Zagrebu, našli su se još i jahanje konja u Srijemu, razvoj hortikulture , nadzor hrvatsko-srpske pogranične zone radi očuvanja biodiverziteta i prirodnog blaga, zaštita močvarnih oblasti, te prekogranična mreža za inovacije i preduzetništvo na području IT-a.Prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga izazvao je veliki interes: prijavljeno je 127 projekata, a prihvaćeno ukupno 23.

Budžet šestogodišnjeg Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije iznosi 40 milijuna eura, u kojem EU sudjeluje s 34 milijuna.