SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZVJEŠĆE
 
EU ne ulaže dovoljno u prevenciju kroničnih bolesti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.11.2017. - 17:11:49
BRUXELLES - Zemlje članice Europske unije ne ulažu dovoljno u prevenciju kroničnih bolesti, upozorava se u izvješću Europske komisije o stanju zdravlja u EU-u 2017., objavljenom u četvrtak.

"Bolje je spriječiti nego liječiti, no mi to ne činimo", rekao je europski povjerenik za zdravlje Vytenis Andriukaitis na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

"Samo" 3 posto proračuna za zdravstvo namijenjeno je prevenciji nezaraznih bolesti, dok na njihovo liječenje odlazi 80 posto proračuna, ističe se u izvješću pripremljenom u suradnji s OECD-om i Europskim opservatorijem za zdravstvene sustave i politike.

One su, međutim, povezane s čimbenicima koje se može spriječiti, kao što su pijenje alkohola, pušenje i fizička neaktivnost, rekao je povjerenik, podsjetivši da petina populacije starija od 15 godina ima prekomjernu težinu te da je Europa regija u kojoj se pije najviše alkohola u svijetu.

Izvješće stavlja naglasak na socijalne nejednakosti u pogledu zdravlja.
Pokazuje da su Europljani s najnižim primanjima manje skloni tome da svaki tjedan posvete 150 minuta fizičkoj aktivnosti. Ipak, u zemljama kao što su Danska i Švedska to nije slučaj, dok je s druge strane u Sloveniji i Ujedinjenom Kraljevstvu jako izraženo.

Osim toga, pušenje je raširenije među nezaposlenima (46 posto) ili osobama koje ne mogu redovito plaćati račune (43 posto).

Jednake nejednakosti postoje i kada je riječ o prevenciji: primjerice, 72,5 posto žena u dobi od 50 do 69 posto koje su završile fakultet obavile su pregled za otkrivanje raka dojke u zadnje dvije godine, u odnosu na 66,3 posto onih koje nisu išle na fakultet. Ta razlika iznosi 20 postotnih bodova u Bugarskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Grčkoj, na Cipru i u Češkoj.

Komisija stavlja naglasak i na pristup zdravstvenoj skrbi. Svaki četvrti Europljanin odlazi na hitni bolnički prijem jer nema pristup liječniku opće medicine, u Slovačkoj čak više od 70 posto.