SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
WTO
 
EU pokrenula postupak protiv Indije i Turske pred WTO-om
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.04.2019. - 15:44:24
BRUXELLES - Europska unija je pokrenula postupak pred Svjetskom trgovinskom organizacijom protiv Indije, zbog diskriminacije njezinih proizvođača informatičke i komunikacijske opreme te Turske, zbog diskriminacije farmaceutske industrije.

U oba slučaju u pitanju su veliki ulozi. Ukupna vrijednost europskog izvoza koji je pogođen tim mjerama iznosi više od milijardu eura godišnje.

EU traži od Indije da poštuje pravila WTO-a i dopusti bezcarinsku trgovinu informatičkom i komunikacijskom opremom. Turska diskriminira europsku farmaceutsku industriju tjerajući proizvođače da proizvodnju premjeste u Tursku.

"Danas još jednom pokazujemo da EU neće oklijevati koristiti multilateralni sustav kako bi isposlovala poštivanje pravila kada ih drugi krše", izjavila je povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem.

Dodaje da Indija i Turska nedvosmisleno krše pravila WTO-a, čime se dovodi u pitanje puno radnih mjesta u EU-u.
Indija je uvela carine u rasponu od 7,5 do 20 posto za proizvode poput mobilnih telefona, baznih stanica, optičkih instrumenata itd. iako se pred WTO-om zakonski obvezala da neće uvoditi carine na te proizvode.

Turska je donijela mjere kojima strane proizvođače prisiljava da presele proizvodnju ako žele da za njihove lijekove korisnici mogu dobiti naknadu troškova unutar turskog zdravstvenog sustava. Osim toga, Turska pred proizvođače koji se odluče preseliti proizvodnju postavlja i niz zahtjeva koji se tiču transfera tehnologije, čime se krši pravo intelektualnog vlasništva.

Prvi korak u rješavanju spora pred WTO-om uključuje 60-dnevne konzultacije. Ako se u tim konzultacijama problem ne riješi, WTO osniva panel za svaki zasebni slučaj kako bi donio presudu za te slučajeve.