DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTPORA
 
Eurimages podržao hrvatsku koprodukciju "Akcija D.B." Dane Budisavljević
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.06.2017. - 14:18:17
ZAGREB - Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages na održanoj od 19. do 23. lipnja u Bratislavi podržao je ukupno 25 dugometražnih europskih koprodukcija igranog filma, jednog dokumentarnog i jednog animiranog, a među njima je i film "Akcija D.B." (radnog naslova "Dianina lista") redateljice Dane Budisavljević u koprodukciji Hrvatske, Slovenije i Srbije koji je dobio potporu od 160 tisuća eura, izvijestio je HAVC.

Scenaristice filma "Akcija D.B." su Dana Budisavljević i Jelena Paljan, direktor fotografije je Jasenko Rasol, scenografi su Dušan Milavec i Veronika Radman, kostimografkinja Martina Granić, a majstorica maske Mojca Gorogranc Petrushevska.

Producentice filma su Miljenka Čogelja i Olinka Vištica iz Hulahopa, izvršna je producentica Tena Gojić, a koproducenti Vlado Bulajić (Slovenija) i Snežana Penev (Srbija). U glavnoj ulozi nastupa Alma Prica, a u sporednim ulogama joj se pridružuju Mirjana Karanović i Ermin Bravo.

"Akcija D.B." je igrano-dokumentarni film zasnovan na istinitoj priči o jednom od najvećih pothvata spašavanja djece u Drugom svjetskom ratu i iznimnoj ženi koja ga je provela – Diani Budisavljević. U Akciji D.B., kako ju je Diana nazivala, spašeno je više od 10 tisuća djece, ali je zbog povijesnih preokreta njezina priča ostala neispričana.

Razvoj projekta pomogli su Hrvatski audiovizualni centar i program MEDIA. Produkciju sufinanciraju Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski sklad i Filmski centar Srbije.

Među ostalim podržanim naslovima su i novi filmovi istaknutih redatelja kao što su Terry Gilliam, Matteo Garrone, Asghar Farhadi, Pawel Pawlikovski, Laszlo Nemesz i drugi.