SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PUTOVANJA
 
Europljani ove godine putovali iznad očekivanja, a 2018. planiraju i više
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.11.2017. - 07:47:22
ZAGREB - Europljani su u prvih osam mjeseci ove godine za 5,5 posto više putovali nego u isto vrijeme prošle godine, što odražava pozitivne ekonomske trendove u Europi, koja a porast putovanja Europljana od 4 posto predviđa se i za iduću godinu.

Podaci su to iz analize World Travel Monitor kojeg svake godine zajednički provedu analitička kuća IPK International i turistička burza ITB Berlin, pri čemu ovu godinu ocjenjuju iznimno 'snažnom' za putovanja Europljana u inozemstvo te za većinu europskih destinacija.

'Procvat' putovanja Europljana po Europi

Tijekom prvih osam mjeseci ove godine u Europi su, kako slikovito opisuju, 'procvjetala' gradska putovanja, dok su tzv. plažni godišnji odmori puno snažniji nego prošle godine, uz istodobno usporavanje putovanja Europljana u daleke destinacije, pogotovo u SAD.

"Trendovi rasta putovanja Europljana do kraja kolovoza premašili su prošlogodišnju prognozu, koja se kretala oko 4 posto rasta, što nam pokazuje u da u Europi postoji i visoka razina povjerenja u putovanja", poručio je uz istraživanje predsjednik Uprave IPK Internationala Rolf Freitag, naglašavajući da je najveće iznenađenje ove godine došlo iz Rusije, odakle su putovanja porasla za 18 posto.

Od ostalih zemalja iz kojih se ove godine više putovalo od predviđanja izdvaja još Poljsku, Nizozemsku i Francusku, napominjući da su Europljani generalno najveći rast zabilježili putovanjima u inozemstvo po samoj Europi jer više žele ostati relativno blizu doma.

To je donijelo porast njihovih putovanja od 6 posto u odredištima Europe, dok su 3 posto više putovali za Aziju, a 3 posto manje u Amerike, uključujući i SAD, za što istraživači kažu da se dijelom može objasniti tzv. 'Trump efektom' na nekim europskim tržištima.

Što se tiče vrste putovanja, Europljani su i veći rast, od 7 posto, do kraja kolovoza 'postigli' s putovanjima na odmore tipa 'sunce&plaža', za razliku od prošle godine kada su ta putovanja bila jednaka onima iz 2015., a daleko najveći rast ove godine od 20 posto zabilježen je s njihovim putovanjima u gradove, što je lani bilo 15 posto više.

Povećana je pritom i njihova ukupna prosječna potrošnja po putovanju, za 4 posto, na 945 eura.

Snažan rast međunarodnih dolazaka u Europu

Osim više putovanja Europljana, u prvih osam mjeseci ove godine u Europu je stiglo i više nego lani međunarodnih posjetitelja, pri čemu istraživanje pokazuje da su visoke stope rasta iznad europskog prosjeka zabilježile zemlje poput Islanda, Nizozemske, Bugarske, Španjolske, Portugala i Hrvatske.

To potvrđuju i novi podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO) s 8-postotnim rastom međunarodnih turističkih dolazaka u europske destinacije od siječnja do kraja kolovoza, što je također znatno iznad stope rasta posljednjih godina.

Južna i sredozemna Europa zabilježila je tako 12 posto više međunarodnih dolazaka, zapadna Europa 7 posto više, a sjeverna te srednja i istočna Europa poraste od 6, odnosno 4 posto.

"Europa ima dobru godinu za putovanja i turizam, a dobri su joj izgledi i za 2018.", komentirao je Martin Buck, viši potpredsjednik tvrtke Messe Berlin u sklopu kojeg djeluje turistička burza ITB Berlin.

Za iduću godinu IPK International predviđa rast od 4 posto za putovanja Europljana, pri čemu se rast od 6 posto očekuje iz UK, i to unatoč slabljenju funte, kao i iz Rusije. Dobru potražnja predviđaju i iz Belgije, Francuske, Nizozemske, Norveške i Švicarske, kao i iz Njemačke, koja je i najveće tzv. izlazno tržište putovanja u Europi.