SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGOVOR
 
Europski pivari se dogovorili o označavanju sastojaka i energetske vrijednosti piva
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 07.09.2019. - 12:16:19
LONDON - U društvu europskog povjerenika za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenisa Andriukaitisa, europski pivari su potpisali memorandum o razumijevanju između članova Brewers of Europe o označavanju sastojaka piva i njihovoj energetskoj vrijednosti.

Svrha potpisa je potrošačima pružiti razumljive, prepoznatljive, usporedive i točne informacije o tome koje sastojke piva sadrže i koja je energetska vrijednost odabranog piva.

Ambicija europskih pivara je do 2022. godine osigurati informacije o sastojcima piva i energetskoj vrijednosti na etiketi svih vrsta predpakiranja piva, u skladu s odredbama Uredbe (EU) br. 1093/2010. 1169/2011 o pružanju informacija o hrani potrošačima.

Danas 85% ambalaže u Evropi ima označene sastojke, a energetska vrijednost je navedena na 60%. Cilj za sljedećih 12 mjeseci je popis sastojaka na 90% ambalaže i 70% u energetskoj vrijednosti. Nakon 2020. ciljevi za naredne godine bit će postavljeni u skladu s člankom 12. potpisanog memoranduma.

Rezultati u obliku zbirnih podataka će biti dostupni na http://www.beerwisdom.eu, gdje je također predstavljen program događaja, uključujući i raspravu nakon memoranduma.

Potrošači će tako moći potvrditi ključne podatke o pivu u trenutku kupovine, što je važan kriterij kod odluke.

 Medvescak