SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RANGIRANJA
 
Evropski backpacker indeks za 2018. godinu: Deset najjeftinijih gradova
Autor/izvor: Aleksandar Pešić, Avokado
Datum objave: 31.05.2018. - 14:03:20
BEOGRAD - Neki evropski gradovi, poput Pariza, Londona ili Amsterdama svakako spadaju u najpopularnije evropske destinacije, ali je poseta njima uglavnom veoma skupa i iz tog razloga mnogima nepriuštiva. 

Price of Travel turistički portal, koji akcenat stavlja na backpacking putovanja već osmu godinu za redom radi svoj godišnji Backpacker Indeks sa popisom najjeftinijih evropskih gradova, a među prvih deset za 2018. godinu našli su se Zagreb, Sarajevo i Beograd.

Šta je ustvari Backpacker indeks?

Backpacker indeks pomaže turistima koji žele da posete neki od znamenitih gradova Evrope, a koji imaju ograničen budžet. Lista za 2018. godinu obuhvata ukupno 56 evropskih gradova i može vam pomoći da unapred proračunate tačan budžet za putovanje u neki veliki evropski grad.

Kako backpacker indeks funkcioniše?

Cene većine faktora važnih za turističke posete, kao što su hosteli, prevoz i atrakcije, su uglavnom fiksne i stabilne. Međutim, budžet za hranu i cene pića u ugostiteljskim objektima mogu se značajno razlikovati zavisno od mesta do mesta. Procene koje pravi sajt Price of Travel su zasnovane na velikom broju istraživanja i trebale bi biti tačne ili veoma slične pravim cenama.

Troškovi na osnovu kojih se formira indeks

Jedna noć u najjeftinijem hostelu na dobroj lokaciji,

Dva javna prevoza na dan,

Prosečna cena ulaznice za glavne gradske atrakcije,

Tri obroka dnevno (uzima se minimalna cena obroka i dodaje 20% na tu cenu da bi proračun bio realniji za duži boravak u određenom gradu),

Tri jeftina piva (ili vina) kao „fond za zabavu". Naravno, umesto da popijete pivo (ili vino) možete sebi kupiti poslasticu i kafu ili možete taj novac potrošiti za neki muzički događaj i sl.

Evo i liste 10 najjeftinijih velikih evropskih gradova za 2018. godinu.

#1 Kijev, Ukrajina

Kijev je oduvek važio za poprilično jeftin, ali i dosta zabačen grad u poređenju sa ostatkom Evrope, a sada je apsolutni lider kada je reč o velikim i jeftinim gradovima.

Predlog za obilazak: Mnoštvo crkava i muzeja (obavezno obiđite Nacionalni muzej Černobila), šetnja kijevskim parkovima (Kijev je pre nekoliko decenija važio za najzeleniji grad na svetu), Avenija skulptura, Kijevska tvrđava...

Valuta: Ukrajinska Hrivnja

Prosečno jeftinije prenoćište: 150/noć

Prevoz: 10

Hrana: 432

Piće/zabava: 90

Atrakcije: 15

Ukupan indeks po danu: 697.00 UKHR = 25.04 Dolara

#2 Krakov, Poljska

Krakov važi za jednu od najboljih jeftinih destinacija u Evropi. Jeftini hosteli, barovi i restorani, prelepi stari grad i lokalna kultura privlače veliki broj Evropljana za vikend.

Najveće atrakcije Krakova: Glavni trg Rynek, stari grad gde se nalaze istorijska zdanja i crkve, zamak Vavel, rudnik soli Wieliczka, jevrejska četvrt Kazimierz i Šindlerov muzej, Kosciuszki brežuljak itd.

Valuta: Poljski Zlot

Prosečno jeftinije prenoćište: 28.40

Prevoz: 5.60

Hrana: 24.00

Piće/zabava: 24.00

Atrakcije: 16.00

Ukupan indeks po danu: 98.00 PLN = 27.68 Dolara

#3 Beograd, Srbija

Beograd je je grad u kome ćete naići na živahan, urbani centar sa dobrim noćnim provodom i privlačnim cenama.

Znamenitosti: Kalemegdanska tvrđava, Knez Mihailova ulica, Trg Republike, Hram Svetog Save, mnoštvo muzeja, Skadarlija, Savamala, splavovi. Ako ste ljubitelj žurki i volite da negde otputujete za zimske praznike, Nova godina 2019 u Beogradu je odličan izbor.

Valuta: Dinar

Prosečno jeftinije prenoćište: 4.97

Prevoz: 1.50

Hrana: 9.60

Piće/zabava: 4.50

Atrakcije: 3.00

Ukupan indeks po danu: 23.57€

#4 Bukurešt, Rumunija

Glavni adut rumunske prestonice je staro gradsko jezgro, dok se ostatak grada još uvek bori da privuče što više turista. Iako definitivno nije među vodećim turističkim destinacijama u Rumuniji, Bukurešt niskim cenama pokriva druge nedostatke.

Osim Starog grada vredi posetiti ogromnu Palatu parlamenta, Trg revolucije i Kraljevsku palatu, brojne crkve i muzeje.

Valuta: Lej

Prosečno jeftinije prenoćište: 34.50

Prevoz: 5.00

Hrana: 45.60

Piće/zabava: 15.00

Atrakcije: 12.00

Ukupan indeks po danu: 112.10 Leva = 28.82 Dolara

#5 Sofija, Bugarska

Cene u Sofiji su niske, osim dolaznih letova iz drugih većih gradova, a u poslednje vreme su i hosteli malo skuplji.

Glavne znamenitosti: katedrala Aleksandra Nevskog, rotonda svetog Đorđa, brojni muzeji, rimski amfiteatar Serdika, Nacionalna palata kulture, bulevar Vitoša, Borisova Gradina itd.

Valuta: Lev

Prosečno jeftinije prenoćište: 19.55

Prevoz: 3.20

Hrana: 16.80

Piće/zabava: 7.50

Atrakcije: 6.00

Ukupan indeks po danu: 53.05 Leva = 32.15 Dolara

#6 Budimpešta, Mađarska

Kada se nalazite u ovom gradu ne čini vam se da je on na listi jeftinijih evropskih gradova, ali je to ipak definitivno tako. Budimpešta je jeftina sve dok se klonite najpoznatijih turističkih mesta duž Dunava.

Dvorci i katedrale po kojima je Budimpešta svetski poznata su dovoljni sami po sebi za posetu, a ovde takođe možete obići i jeftine termalne banje. Hosteli su prilično skupi, ali ako malo izađete van centra možete pronaći pristojno jeftinije prenoćište.

Valuta: Forinta

Prosečno jeftinije prenoćište: 2234

Prievoz: 700

Hrana: 3120

Piće/zabava: 1050

Atrakcije: 1800

Ukupan indeks po danu: 8904 Forinti = 33.86 Dolara

#7 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Sarajevo je grad koji se već dugo očajnički bori da privuče turiste. Lokacija duboko u planinama čini da grad deluje udaljeno, ali je to ustvari grad smešten u predivnom okruženju. U Sarajevu je sve jeftino. Glavna atrakcija je, naravno Baščaršija.

Valuta: Konvertibilna marka

Prosečno jeftinije prenoćište: 7.95

Prievoz: 3.60

Hrana: 9.60

Piće/zabava: 3.75

Atrakcije: 4.00

Ukupan indeks po danu: 28.90€ = 34.40 Dolara

#8 Riga, Letonija

Možda je iznenađujuće videti na ovoj listi grad koji je tako daleko na severu, ali Riga definitivno predstavlja dobar izbor za turističku posetu. Mesta u hostelima se ističu kao naročito jeftina. Glavni problem Rige je taj što nije baš usput što nije pogodno za turističke turneje.

Valuta: Euro

Prosečno jeftinije prenoćište: 6.50

Prevoz: 2.30

Hrana: 12.00

Piće/zabava: 6.00

Atrakcije: 3.00

Ukupan indeks po danu: 29.80€ = 34.40 Dolara

#9 Zagreb, Hrvatska

I dok gradovi na primorju obaraju turističke rekorde, glavni grad Hrvatske Zagreb uglavnom predstavlja samo usputnu stanicu za većinu stranih turista tokom leta. Ipak, tokom zimskih meseci Zagreb je najposećenije odredište u Hrvatskoj. Još uvek je prilično jeftin za evropske standarde, a naročito kada se uporedi sa susednom Italijom sa kojom Hrvatska deli more.

Valuta: Kuna

Prosečno jeftinije prenoćište: 54.00

Prievoz: 20

Hrana: 84

Piće/zabava: 36

Atrakcije: 30

Ukupan indeks po danu: 224HRK = 35.16 Dolara

#10 Istanbul, Turska

Pad vrednosti turske Lire i smanjen broj turističkih poseta u proteklih nekoliko godina doveli su do priličnog pada cena, pa je Istanbul ponovo postao jako povoljan za turističku posetu. U Istanbulu je sve jeftino osim smeštaja, za koji je potrebno izdvojiti veću sumu. A kada je reč o turističkim sadržajima, u gradu na Bosforu vam sigurno neće biti dosadno.

Valuta: Turska Lira

Prosečno jeftinije prenoćište: 31.63

Prevoz: 8.00

Hrana: 38.40

Piće/zabava: 30.00

Atrakcije: 30.00

Ukupan indeks po danu: 138.03TRY = 36.13 Dolara