SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KOŠARKA
 
FIBA želi Cibonu izbaciti i iz ABA lige
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 23.07.2014. - 14:18:33
ZAGREB - Kad je već odlučio zauzeti se oko toga da Cibona ne ode u klasični stečaj, odnosno da ne dođe do gašenja kluba, a bila je vrlo blizu toga, Milan Bandić morat će se dodatno potruditi oko novog problema vezanog uz nekad veliki hrvatski klub. Ako ne želi biti označen kao gradonačelnik koji je veliki sportski brend pospremio u ropotarnicu povijesti.
Ovih je dana na tri adrese stigla odluka Svjetskog košarkaškog saveza (Fiba) o tome kako Cibona ne može igrati međunarodna klupska natjecanja (Euroliga, Eurokup) od kojih je, zapravo, sama odustala jer to financijski ne može podnijeti. Tu odluku primili su Hrvatski košarkaški savez, Košarkaški klub Cibona, ali i ured ABA lige i tu se, čini se, nazire prijepor, piše Večernji list.

Naime, Fiba očito i regionalnu ligu smatra međunarodnim natjecanjem, što je i logično s obzirom na to da je riječ o natjecanju koje čine klubovi iz osam zemalja. Dakle, po toj logici Ciboni prijeti eliminacija iz ABA lige.

No, ako to Hrvatski košarkaški savez, a posebice vodstvo ABA lige protumače drugačije, jer se ABA liga udomaćila, za Cibonu ima nade. Uostalom, ABA liga nije članica Fibe, već takozvanog Uleba, udruženja koje vodi Euroligu i Eurokup, pa su tu moguće i drugačije interpretacije.

Dakako, o svemu tome neće se raspravljati ako zagrebački klub po ubrzanom postupku plati Fibi 7,3 milijuna kuna jer upravo toliko duguje četvorici svojih bivših igrača (Tomasu, Markoti, Giričeku, Vrbancu) koji su odlučili utjerati dugove preko Svjetskog košarkaškog saveza. Uostalom, to je nešto što Cibona mora riješiti prije ili kasnije jer s takvim utegom (a kamate će rasti) neće moći plivati ni u jednom natjecanju pa će se prije ili kasnije doslovce ugušiti.

Neigranje regionalne lige za Cibonu bi bilo sudbonosno. Priznaje to i direktor Cibone Domagoj Čavlović.

– Nama je to domaće natjecanje i nadam se da će ga takvim protumačiti i nacionalni savez i ABA liga. S obzirom na to da se još raspravlja o budućnosti kluba, nama treba prostora, ali i pomoć sa svih strana. Budu li pak oko toga tvrdi stavovi, tko zna što će s klubom biti.

Pitamo Čavlovića, zar nije počela predstečajna nagodba?

– Ako nas ovo sada stisne, postoje neke zakonske neminovnosti koje nas mogu natjerati na klasični stečaj, odnosno gašenje kluba. Ako je račun kluba u blokadi 60 dana, ja kao odgovorna osoba 61. dan imam zakonsku obvezu da pokrenem stečaj, a u tom slučaju svi vjerovnici neće moći dobiti ništa, dok bi u procesu pod kontrolom državnih institucija dio dugova ipak dobili.