SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPJESI
 
Film "Koja je ovo država" Vinka Brešana zabilježio drugi najbolji prvi vikend od osamostaljenja Hrvatske (VIDEO)
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.01.2019. - 13:34:14
ZAGREB - Novi film redatelja Vinka Brešana u produkciji Interfilma tijekom prvog vikenda u kina je privukao čak 23.212 gledatelja, što je drugi najbolji rezultat hrvatske kinematografije, priopćili su producenti filma.

Film 'Koja je ovo država' redatelja Vinka Brešana tijekom prvog vikenda zabilježio je impresivno otvaranje, a pogledalo ga je čak 23.212 gledatelja, što su najbolje brojke od osamostaljenja Hrvatske, nakon filma 'Svećenikova djeca', također Brešanove uspješnice, navodi se u priopćenju.

Prije no što je film krenuo u kinodistribuciju 3. siječnja, svečane premijere odražne su u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

Scenarist filma je Mate Matišić, a glume Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Iva Mihalić, Zdenko Jelčić, Slobodan Milovanović, Sebastian Cavazza, Branko Cvejić, Dražen Kuhn, Goran Grgić, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Alma Prica, Mladen Čutura, Vedran Mlikota i mnogi drugi.

Zbog tematike kojom se bavi - svakodnevnim apsurdima države i društva u kojem živimo, film je izazvao polemike i žestoke reakcije i prije pojavljivanja u kinima. Naime, video navodnog kulturno umjetničkog društva Vuk Karadžić iz Hrvatske koji pjesmom slave pokojnog predsjednika Tuđmana izmamio je više stotina tisuća pregleda i izazvao brojne rasprave na društvenim mrežama, a jednako se šokantnom pokazala i scena u kojoj lopovi u hrvatskim dresovima provaljuju u grobnicu Franje Tuđmana i bježe s lijesom.

Vinko Brešan redatelj je najnagrađivanijih i najgledanijih filmova od samostalnosti Hrvatske - 'Kako je počeo rat na mom otoku', 'Maršal' i 'Svećenikova djeca' koje je u hrvatskim kinima pogledalo više od 600 tisuća ljudi.