SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Film "Smrt Staljina" zabranjen u Rusiji, od četvrtka u hrvatskim kinima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.03.2018. - 14:33:28
ZAGREB - Politička satira "Smrt Staljina" Armanda Iannuccija, koja je zabranjena za prikazivanje u Rusiji, u hrvatskim kinima počinje igrati u četvrtak, 15. ožujka.

Film je prikazan krajem siječnja na internoj projekciji za čelnike ruske filmske industrije, predstavnike ruskog povijesnog društva i članove javnog odbora ministarstva kulture, nakon čega je odlučeno da se neće prikazivati u kinima u Rusiji.

Ruski ministar kulture Vladimir Medinsky odluku odbora obrazložio je riječima kako se radi "o filmu koji na izrazito podrugljiv način ismijava kompletnu povijest jedne države koja je porazila fašistički režim, a ide toliko daleko da čak i vrijeđa Staljinove žrtve. Kao takav film je nepodoban za prikazivanje uslijed proslave 75. obljetnice bitke za Staljingrad".

Radnja filma se odvija oko ministara koji se nakon smrti svog velikog vođe tuku za kontrolu, dok jedni žele uvesti pozitivne promjene, drugi imaju mračnije motive, no zajedničko im je jedno – očajnički žele preživjeti.

Steve Buscemi je Nikita Hruščov, Jeffrey Tambor je Georgij Malenkov, Michael Palin je Vjačeslav Molotov, a Simon Russell Beale Lavrentij Berija. Svi oni nakon iznenadne Staljinove smrti (Adrian McLoughlin) postaju ključne figure turbulentne povijesti SSSR-a, kao i glavni likovi te filmske farse.

"Riječ je o kombinaciji urnebesne komedije, drame i političke intrige koja na jedan potpuno drugačiji način prikazuje ljude koji su u ključnim trenucima povijesti SSSR-a odlučivali o životima i sudbini milijuna ljudi", ističe se u najavi hrvatskog distributera filma, Discoveryja.

Armando Iannucci, koji je napisao i režirao film, najpoznatiji je kao kreator humoristične serije „Potpredsjednica" za koju je osvojio dva Emmyja, u kategorijama najbolje serije i najboljeg scenarija, a za originalni scenarij za film "U banani" ima i nominaciju za Oscara.

Film "Smrt Staljina" nije snimljen prema povijesnim događajima, već prema stripu prevedenom u Hrvatskoj kao "Staljinova smrt", a po uzoru na najbolje filmske klasike iz žanra satire, "Dr. Strangelove", "Život je lijep" ili posljednje sezone "Crne guje", ozbiljnu temu obrađuje uz puno humora.