SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FESTIVALI
 
Film "Zvizdan" i manjinske koprodukcije u Palm Springsu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.12.2015. - 12:23:55
ZAGREB - Hrvatski filmovi sa samim početkom nove godine nastavljaju svoja festivalska gostovanja - dugometražni igrani film "Zvizdan" Dalibora Matanića i još tri manjinske hrvatske koprodukcije uvrštene su na Međunarodni festival u Palm Springsu, koji se od 1. do 11. siječnja održava u tom kalifornijskom gradu.
U natjecateljski program "Novi glasovi, nove vizije", s 12 debitantskih dugometražnih filmova kojima je prikazivanje u Palm Springsu ujedno i američka premijera, uvrštene su manjinske koprodukcije "Naša svakodnevna priča" Ines Tanović i "Trema" Yorgosa Zoisa, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

"Naša svakodnevna priča" nastala je u bosansko-slovensko-hrvatskoj koprodukciji, a hrvatski koproducent je Spiritus movens, dok je "Trema" nastala u grčko-francusko-hrvatskoj koprodukciji, s hrvatskim partnerom Jaako dobrom produkcijom.

U program Awards Buzz, koji prikazuje filmove iz 39 zemalja, nacionalne predstavnike za nagradu Oscar Američke filmske akademije u kategoriji najboljeg stranog filma, uvršteni su "Zvizdan" Dalibora Matanića i "Sudilište", bugarsko-hrvatski film redatelja Stephana Komandareva.

"Zvizdan" je producirala zagrebačka Kinorama u koprodukciji sa slovenskim Gustav filmom i SEE Film Pro iz Srbije, dok je hrvatski koproducent filma "Sudilište" bio Propeler Film. U istom se programu prikazuje i "Naša svakodnevna priča" kao predstavnik Bosne i Hercegovine.

U program "Novi glasovi, nove vizije" uvršten je i belgijski film "Paradise Trips" redatelja Rafa Reyntjensa, koji je u ljeto prošle godine sniman u Hrvatskoj na području Gračaca.

Međunarodni festival u Palm Springsu jedan je od najvećih sjevernoameričkih festivala, a ove se godine održava njegovo 27. izdanje. U prosjeku godišnje privuče 135 tisuća posjetitelja, a ove će godine prikazati filmove iz 60 zemalja.

 Medvescak