SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FESTIVALI
 
Animafest: Film "Usvajanje odobreno" osvojio Grand prix i Nagradu publike
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.06.2013. - 08:35:13
ZAGREB - Grand prix dugometražnog izdanja "Animafesta" osvojio je belgijsko-francuski film "Usvajanje odobreno" južnokorejskog animatora Junga koji je, primivši sinoć tu nagradu u kinu "Europa", rekao da mu je drago što se ta njegova autobiografska priča i potraga za identitetom kroz crtanje i strip na kraju isplatila.
Jungova "snažna, autentična i ljupka autobiografija", koju je napravio u suradnji s redateljem Laurentom Boileauom, nagrađena je za inovativnu upotrebu animacije, a osim žirija najboljim filmom festivala proglasila ga je i zagrebačka publika.

Taj je film tek jedna od njih 200 tisuća, što je broj djece koja su bila posvojena nakon Korejskog rata. Junga je policija pronašla na ulicama Seula kada mu je bilo samo pet godina, tada ga usvaja belgijska obitelj, a puno godina kasnije on se vraća u zemlju svojih predaka, u potrazi za identitetom i biološkom majkom.

Posebno priznanje žiri je dodijelio francuskom filmu "Slika" Jean-Francoisa Laguionieja, inovativnoj animiranoj bajci čija je radnja smještena u nedovršenu sliku koja visi u napuštenom atelieru, a protagonisti filma likovi su s te slike.

Nagradu Zlatni Zagreb za najbolji filmski projekt regionalnog foruma za razvoj projekata, koja kao i Grand prix iznosi tri tisuće eura, osvojio je projekt "Chris The Swiss" Anje Kofmel, koji nastaje u švicarsko-hrvatskoj koprodukciji. Riječ je o istinitoj priči u kojoj se isprepliću Hrvatska i Švicarska, te dokumentarne i animirane sekvence.

Dodjelom nagrada u zagrebačkom kinu "Europa" večeras je završio program konkurencije "Animafesta", no projekcije se nastavljaju i sutra, kada će se prikazati, među ostalim, klasici norveške animacije koja ove godine slavi 100 godina, filmovi iz programa "Was ist Europa?", program za djecu te pobjednički film.

Festival, koji se održavao od 4. lipnja, zatvorit će "Crulic" koji je obišao više od sto festivala i osvojio neke od najvažnijih nagrada u svijetu animacije, istinita priča o mladom Rumunju koji je umro u poljskom zatvoru štrajkajući glađu.

O nagradama su ove godine odlučivali Gunnar Strom, profesor s norveškog Sveučilišta Volda, Kanađanin Chris Robinson, umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi te Darko Bakliža, profesor i autor animiranih i eksperimentalnih filmova iz Hrvatske.