SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FESTIVALI
 
Film "Bikova glava" Michaëla R. Roskama osvojio Propeler Motovuna
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 30.07.2011. - 10:58:03
MOTOVUN – Propeler Motovuna odlukom žirija 14. Motovun film festivala , što je večeras završio svečanom dodjelom nagrada, pripao je filmu 'Bikova glava' ( 'Bullhead’) redatelja Michaëla R. Roskama za snažno i živopisno metaforično istraživanje otuđivanja čovječanstva od prirode s iznimnim prikazom rastuće ranjivosti u izvedbi glavnog protagonista.
Nepotkupljiva nagrada koja se u suradnji s Transparency International Hrvatska po drugi put na MFF-u dodjeljuje filmu koji na najbolji način tematizira problem korupcije pripala je filmu „Misija London “ Dimitra Mitovskog.

Za program Motovunski kratki ove su godine pristigle čak 653 prijave, a selektor Andrej Korovljev među njima je odabrao 24 filma koja su prikazana u Motovunu. Prema odluci prošlogodišnjeg pobjednika Chrisa Niemeyera nagrada za najbolji kratki film pripala je američkom filmu 'Mi odlazimo' (We're leaving) redatelja Zacharyja Treitza .
 
Nagrada FIPRESCI koju je ove godine po jedanaesti put dodijelio tročlani međunarodni žiri filmskih kritičara u sastavu Aruna Vasudev, Maricke Nieuwdorp i Denis Valic dodijeljena je meksičkom filmu 'Marta' redatelja Marcelina Islas Hernándeza.

"Film je nagrađen jer na prekrasan i krhki način priča gorko-slatku priču o starenju, samoći, odbijanju i potrebi za vlastitom obitelji. Žiri naročito ističe delikatnosti kojom je Islas Hernández (1984) prikazao tihu borbu svoje glavne junakinje. Njegov debitantski film je pun ljubavi i nikada se ne oslanja na lažne sentimente, sa izvanredno doziranim polaganim tempom, prekrasnim bojama i snažnom te dirljivom izvedbom Magde Vizcaino u ulozi Marthe", stoji u obrazloženju žirija.

Nagrada Bauer ove godine po drugi put dodjeljuje najboljem filmu iz sedam kinematografija: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Nakon selekcije u tri faze odabrana su tri finalista. Među njima, sedmeročlani žiri u sastavu - Damjan Kozole, Goran Dević, Faruk Lončarević, Marija Perović, Teona Strugar Mitevska, Nada Šargin, Agim Sopi – odabrao je pobjednika, film „Tilva Roš“ Nikole Ležaića .
"Žiri nagrade Bauer sretan je jer su u finale ušla 3 najbolja filma. Sva tri filma: Oča, Majka asfalta i Tilva Roš pokazuju visoki nivo produkcije i estetskih dometa autora u regiji.  

Većinom glasova žiri je odlučio da nagradu Bauer dodijeli filmu Tilva Roš Nikole Ležaića – za prikaz odrastanja u psihičkom i socijalnom vakuumu društva gdje su jedini glasovi dovoljno jasni da se čuju upravo krikovi autodestrukcije. Kroz crnilo ugašene industrije ipak prolazi svjetlo prijateljstva i ljubavi koji u 'Tilva Roš' nalaze svoj jezik u najnevjerojatnijim oblicima. Kao i sistematsko nanošenje bola koje prakticiraju akteri, tako je i film Nikole Ležaića u isto je vrijeme dokument i svjedočanstvo, protest i pobuna, formalno svjež, narativno inspirativan, etički besprijekorno dosljedan", stoji u obrazloženju nagrade Bauer.