SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HRVATSKI FILM
 
HAVC: Iduće godine šest novih hrvatskih filmova
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.12.2011. - 14:25:30
ZAGREB - Do idućeg Pulskog filmskog festivala hrvatska kinematografija dobit će šest novih cjelovečernjih igranih filmova, počevši od dugometražnog igranog prvijenca Igora Mirkovića, "Noćni brodovi", koji bi se u kinima trebao početi prikazivati u ožujku 2012.
Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) najavio je na svojim stranicama i da će se u ožujku dovršiti postprodukcija komedije "Visoka modna napetost" Filipa Šovagovića, a u svibnju će se premijerno prikazati kriminalistička drama "Cvjetni trg" Krste Papića, prema scenariju Mate Matišića, djelomično utemeljena na slučaju pogibije slučajnog prolaznika u obračunu mafije s kraja 90-ih.

U svibnju se očekuje i film Branka Schmidta, "Ljudožder vegetarijanac", snimljen prema istoimenom romanu Alena Bovića o korupciji i nemoralu u hrvatskom zdravstvu.

U postprodukciji je redateljski prvijenac cijenjene dokumentaristice Vlatke Vorkapić, "Sonja i bik", priča o borbi bikova i sukobu tradicionalnog svijeta Dalmatinske Zagore i zagrebačke aktivistice za prava životinja. Dovršetak tog filma najavljen je za ljeto, uoči Festivala u Puli.

Do nacionalnog filmskog festivala trebao bi biti gotov i novi nastavak omnibusa "Zagrebačke priče 2" na temu ljubavi, u režiji Ivana Sikavice, Radislava Jovanova, Josipa Viskovića, Hane Veček, Alde Tardozzija i Sare Hribar.

Početkom iduće godine završava snimanje dugometražne drame "Djeca jeseni" Gorana Rukavine, a u veljači započinje snimanje drame "Halimin put" Arsena A. Ostojića, nastao prema scenariju bosanskohercegovačkog pisca Feđe Isovića. U prvom tromjesečju svoj cjelovečernji debitantski film "Drugi" počet će režirati Ivona Juka.

Vinko Brešan u novoj godini započinje sa snimanjem komedije "Svećenikova djeca", koji prikazuje neobične metode u demografskoj obnovi jednog dalmatinskog otoka. Riječ je o drugoj Brešanovoj suradnji sa scenaristom Matom Matišićem, čija je istoimena drama praizvedena 1999. u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, a s uspjehom je uprizorena i u slavnom moskovskom kazalištu Puškin.

Na proljeće će se početi snimati još filmovi "Mirni ljudi" Ognjena Sviličića, kojeg je za scenarij nadahnula tragična sudbina zagrebačke obitelji Ritz, "Obrana i zaštita" Bobe Jelčića, "Most na kraju svijeta" Branka Ištvančića, "Zagreb Capuccino" Vanje Sviličić, a u ljeto filmovi "Šuti" Lukasa Nole i "Otok ljubavi" Jasmile Žbanić, čiji je nositelj hrvatska tvrtka Produkcija Živa.

U pripremi su filmovi "Svinjari" Ivana Livakovića, "Hitac "Roberta Orhela i "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" Silvija Petranovića.

Na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu premijere je imalo deset cjelovečernjih igranih filmova, od kojih je "Koko i duhovi" u prva tri mjeseca prikazivanja imao više od 70 tisuća gledatelja, te se predviđa da će tijekom školskih praznika doseći i sto tisuća gledatelja.

HAVC upravo radi na pripremama za francusku manifestaciju "Kulturna sezona", u okviru koje će se održati dosad najveća međunarodna prezentacija hrvatske kinematografije. Održat će se trideset projekcija hrvatskih filmova u Francuskoj kinoteci, program hrvatskog eksperimentalnog filma u Beaubourgu i otkup eksperimentalne klasike za fundus centra Georges Pompidou. Nezavisna kinomreža prikazivat će retrospektive suvremenog hrvatskog filma, hrvatskog filma za djecu i mlade te hrvatske animacije, prestižni časopis "Cahiers du Cinema" objavit će separat o hrvatskom filmu na šesnaest stranica, a kanal ARTE tematsku večer o hrvatskom filmu.

U tijeku je proces realizacije Nacionalnog programa digitalizacije nezavisnih kinodvorana u Hrvatskoj, a dovršen je i 'on-line' sustav prijave i kategorizacije audiovizualnih djela.