SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FESTIVALI
 
Otvoren 48. Filmski festival u Karlovym Varyma
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.06.2013. - 07:44:07
ZAGREB - Projekcijom filma "L'ecume des jours" (Pjena dana) Michela Gondryja, adaptacijom istoimenoga romana francuskoga pisca Borisa Viana, sinoć je otvoren 48. međunarodni filmski festival u Karlovym Varyma.
U službenoj konkurenciji jednoga od najznačajnijih europskih filmskih festivala A kategorije bit će prikazano više od 200 filmova, među kojima i šest hrvatskih naslova.

Igrani film Vinka Brešana "Svećenikova djeca" natjecat će se za Kristalni globus u službenoj konkurenciji još trinaest filmova, od kojih su šest djela autora koji su već osvajali nagradu za najbolji film ovoga festivala.

Uz Brešanov film, koji će na festivalu imati svoju međunarodnu premijeru, u konkurenciji će biti prikazani i francuski film "11,6", američki "Bluebird", britanski "A Field in England", slovački "Libanky/Medeni mjesec", grčki "September", ruski "Stid", njemački "Quellen des Lebens/Izvor života", španjolski "O ouro de tempo/Cijena vremena", talijanski "Viva la liberta", islandski "XL", mađarski film "Le grand cahier", poljski "Papusza" i izraelski "A Place in Heaven".

U natjecateljskom programu festivala su i dokumentarni film "Gangster te voli" Nebojše Slijepčevića, koji je domaću premijeru imao u veljači na ZagrebDoxu te tri manjinske koprodukcije u programu East of the West koji je posvećen prvim i drugim dugometražnim filmovima redatelja iz zemalja srednje i istočne Europe. To su "Baršunasti terorist" cijenjenog slovačkog dokumentarista Petera Kerekeša, slovensko-hrvatska koprodukcija "Adria Blues" Miroslava Mandića te slovensko-hrvatsko-danska koprodukcija "Dvojina" Nejca Gazvode.

U nenatjecateljskom programu "Povratak korijenima" bit će prikazan dugometražni dokumentarni film "Okupacija, 27. slika" Pave Marinkovića. Riječ je o političkom dokumentarcu o "Okupaciji u 26 slika", kontroverznom filmu Lordana Zafranovića iz 1978.

Ovogodišnjim žirijem predsjedat će američko-poljska redateljica Agnieska Holland, a Kristalne globuse za životno djelo primit će glumac John Travolta i redatelj Oliver Stone.

Međunarodni filmski festival Karlovy Vary svake godine donosi dvejstotinjak filmskih naslova iz cijeloga svijeta. Ima tri konkurencije, za dugometražne igrane filmove, za dokumentarce, program East of the West i deset popratnih programa.

Festival 6. srpnja zatvara biografski film o Liberaceu Stevena Soderbergha "Behind the Candelabra" s Michaelom Douglasom i Mattom Damonom u glavnim ulogama.