SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KREATOR ČUDA
 
Filozofija uspjeha Zlatka Dalića
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 12.07.2018. - 10:31:00
Zadnja izmjena: 12.07.2018. - 10:34:16
KOLUMNA - Valjda neću pretjerati ako kažem da je ovaj ulazak u finale SP-a prvenstveno uspjeh Zlatka Dalića.

Istina, izbornik u izjavama džentlmenski svo priznanje za uspjeh prebacuje igračima. No, reprezentativci mahom ističu upravo njegove zasluge. Bolja komunikacija s igračima, sigurnost, smirenost, poniznost, to je ono što krasi čovjeka koji je postao izbornik u vjerojatno najtežem trenutku za hrvatski nogomet kad nam je opasno "visio" nastup na Svjetskom prvenstvu.

Već je utakmica protiv Grčke u dodatnim kvalifikacijama pokazala da se nešto mijenja nabolje. 

Samo osam mjeseci nakon toga, na vrhu smo svijeta.

S gotovo istim kadrom prije dvije godine Ante Čačić nije uspio pobijediti Portugal u osmini finala Europskog prvenstva. Ni u kvalifikacijama Čačić nije dobro vodio ekipu nakrcanu zvijezdama koje kruh zarađuju u Realu, Barceloni, Juventusu, Liverpoolu, Interu. Nije znao. 

Na velikim natjecanjima priprema ekipe u značajnoj se mjeri fokusira na psihologiju. Igrači moraju vjerovati izborniku da je ono što im on govori ispravno. Da poznaje strategiju. Da ima snage i promijeniti formaciju  tijeku utakmice. Sve to Dalić zna, a Čačić nije znao. U klubovima ih vode vrhunski treneri, oni znaju sve o nogometu, zato moraju u reprezentaciji imati izbornika kojemu u potpunosti vjeruju. Dalić je napokon taj.

Ova je generacija imala veliku priliku zvjezdane visine dohvatiti još 2008. kad smo na tragičan način izgubili od Turske. Sve do jučer, njihova reprezentativna ostvarenja bila su ispod reputacije koju imaju u klupskom nogometu.

Danas pokazuju snagu i kolektivni duh na terenu kao niti jedna druga ekipa na ovom Svjetskom prvenstvu. Tri puta su se vraćali iz rezultatskog minusa i na kraju pobjeđivali.

Nedjeljno finale zato je prilika da se nadoknadi sve ono što je nažalost propušteno još od 2008. Ova generacija igrača to zaslužuje. Dalić to zaslužuje. 

U pravu je Dražen Lalić. Dalić je doista predstavnik jedne drugačije Hrvatske. Vrijedne, ponizne, poštene, pristojne, pozitivne. Ova zemlja zaslužuje više takvih ljudi na najvažnijim mjestima. 

Želimo postati svjetski prvaci! Ali, ako kojim slučajem u nedjelju i izgubimo, nema mjesta žaljenju. Već smo pobijedili. Dobili smo Zlatka Dalića koji je grupu uplašenih zvijezda pretvorio u gorpoadne lavove.