SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Francuska legalizirala marihuanu u medicinske svrhe
Autor/izvor: Milica Mančić / Le Monde
Datum objave: 11.06.2013. - 20:15:00
Zadnja izmjena: 12.06.2013. - 09:43:17
PARIZ - Francuska je promijenila Zakon o javnom zdravlju kako bi dozvolila primjenu lijekova na bazi marihuane, a po svoj ​​prilici i sâme sirove marihuane.
Na zahtjev ministrice zdravlja Marisol Touraine, donesen je Dekret broj 2013-473, kojim se ukida ranija odredba kojom je bila zabranjena svaka uporaba kanabisa, izuzev u industrijske svrhe.

Promjenom ovog članka zakona, omogućava se "proizvodnja, transport, izvoz, posjedovanje, poklanjanje, kupnja i upotreba soecijalnih farmaceutskih sredstava koji sadrže neki od derivata kanabisa". Međutim, lijekove temeljene na marihuani morat će odobriti Nacionalna agencija za sigurnost lijekova.

Kako će se zakon točno primjenjivati ​​ostaje da se vidi. To će biti zadatak ministrice Touraine, koja će u narednim tjednima ratificirati dekret.

Nova odredba uklanja prepreke za primjenu lijekova na bazi marihuane, poput podjezičnog spreja „Sativex" ili kapsula „Marinola", ali bi ona mogla omogućiti i korištenje sirove marihuane, iako proizvedene pod strogim uvjetima isključivo za medicinske svrhe, poput one koju proizvodi „Bedrocan" u Nizozemskoj.

Ovo je, ipak, samo prvi korak, jer put je još dug.

„Zakon nam prije svega omogućuje odblokirati proces istraživanja kanabinoida," rekao je glasnogovornik Sindikata farmaceuta Philippe Gaertner. "Sumnjam da će se ti lijekovi brzo pojaviti na tržištu."

U Europi, marihuana je u medicinske svrhe dozvoljena u Austriji, Češkoj Republici, Finskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Španjolskoj.