SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEDOPUSTIVO
 
Francuski trgovački lanci prodavali Lactalisovu dojenačku hranu i nakon opoziva zbog salmonele
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.01.2018. - 15:27:37
PARIZ - Najveći lanci supermarketa u Francuskoj priopćili su da su prodavali neke Lactalisove proizvode u segmentu dojenačke hrane i nakon odluke o njezinom opozivu zbog bojazni da bi mogla biti kontaminirana salmonelom

Carrefour, Leclerc, Auchan i Systeme U objavili su u odvojenim priopćenjima da su Lactalisovi proizvodi, uključujući i dojenačku hranu, ostali na njihovim policama i nakon opoziva u prosincu 2017.

Francuske su vlasti naložile povlačenje proizvoda brendova Picot, Milumel i Taranis, namijenjenih matičnom francuskom i inozemnim tržištima. Agencija za zaštitu potrošača DGCCRF započela je istragu i do sada je provela više od 2.000 provjera,

"Pogriješili smo, kao i sve velike distribucijske tvrtke", izjavio je glasnogovornik Systeme U-a Thierry Desouches za tv postaju BFM, dodajući da je opoziv bio kompliciran i da su učinili sve kako bi bio proveden u što kraćem roku.

"Govorimo o količini proizvoda na kojima smo ukupno zaradili maržu od možda nekih 300 eura. Zar bismo riskirali naš ugled za tako smiješan iznos?", naglasio je u četvrtak Desouches.

DGCCRF je objavio opoziv 10. prosinca, nakon što je Lactalis otkrio kontaminaciju salmonelom u tvornici u Craonu, obustavivši prodaju nekoliko dječjih prehrambenih proizvoda koji se tamo proizvode. U agenciji za zaštitu potrošača posumnjali su da su proizvodi iz tog pogona povezani sa slučajevima infekcije salmonelom kod dojenčadi u Francuskoj.
Manje od dva tjedna nakon toga iz Lactalisa su najavili produljenje opoziva, potvrđujući kontaminaciju tijekom proizvodnje u Craonu u prvoj polovini 2017. godine.
U danas objavljenom priopćenju iz Carrefoura navode da su od opoziva 21. prosinca prodali ukupno 434 proizvoda izloženih riziku od kontaminacije dok ih je s polica

uklonjeno 95.000.
Leclerc, najveći distributer hrane u Francuskoj, objavio je da je prodao 984 proizvoda obuhvaćenih opozivom. Povlačenje je uključivalo i proizvode namijenjene izvozu u Kinu, Tajvan, Pakistan, Afganistan, Irak, Maroko, Libanon, Sudan, Rumunjsku, Srbiju, Grčku, Gruziju, Haiti, Kolumbiju i Peru.
Lactalis spada među najveće mljekarske tvrtke u svijetu, uz godišnje prihode od oko 17 milijardi eura. U posljednje vrijeme šire poslovanje s dječjom hranom iako im je naglasak i dalje na proizvodnji sira i mlijeka.