SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POHVALNO
 
Kraljevski obrok za njujorške beskućnike
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.07.2013. - 09:29:11
NEW YORK - Barem na jedan dan njujorški beskućnici osjećali su se kao kraljevi kušajući delicije koje su samo za njih pripremili kuhari nekih od najpoznatijih svjetskih lidera, predsjednika i monarha, među kojima je i šefica kuhinje američkog predsjednika Baracka Obame.
Sve je poteklo od vrlo jednostavne zamisli: u subotu je dvadesetak članova udruge "Chefs des chefs" došlo kuhati u crkvu sv. Franje Ksavera na Manhattanu gdje se poslužuju obroci za najsiromašnije.

"Udruga Chefs des Chefs najekskluzivniji je gastronomski klub na svijetu. Kuhari tog kluba čuvari su kulinarskih tradicija pojedine zemlje", navodi njezin osnivač Gilles Bragard.

"Klub ima plemenite ciljeve. Ideja je da se na jedan dan njujorški bekućnici osjećaju kao kraljevi. Naravno, to je prolazno, ali im time pokazujemo da za njih netko mari, da je nekomu do njih stalo", objasnio je Bragard.

Na taj kraljevski dan 150 njujorških beskućnika pojelo je salatu od cikorije i estragona koju je pripremila šefica kuhinje Baracka Obame. Slijedio je rižoto na milanski način što ga je skuhao kuhar talijanskog predsjednika Giorgioa Napolitana, a zatim gazpacho od dinje i avokada koji je pripremio kuhar francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Gosti, uglavnom hispano i afroamerikanci, pozorno su slušali objašnjenja "chefova" o jelima koja su im poslužili. Beskućnici su se se čak s njima mogli fotografirati, a najtraženija za snimanje bila je kuharica Baracka Obame.

New York je sinonim bogatstva i luksuza, ali stvarnost je drukčija za one koji nisu imali sreće. Njujorška udruga Koalicija protiv gladi navodi podatak da 1,5 milijuna stanovnika Velike jabuke ovisi svakog dana o besplatnim obrocima u pučkoj kuhinji.

Pastor crkve sv. Franje Ksaverskog rekao je da nedjeljom poslužuju topli obrok za 1.200 do 1.400 osoba.
 Medvescak