SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KONCERTI
 
Devedeset godina Ive Robića u Lisinskom
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 02.05.2013. - 08:37:59
ZAGREB - U svakoj sezoni ciklusa Lisinski nedjeljom barem je jedan koncert posvećen hrvatskoj glazbenoj sceni.

U skladu s tim, ove sezone ciklusa Lisinski nedjeljom HGM odaje počast jednom od najuspješnijih estradnih umjetnika – Ivi Robiću.

Reinhard Summerer (najplodniji austrijski skladatelj i aranžer svih skladbi na HGM-ovu CD-u ButterflyDance s glazbom Krešimira Hercega) napisat će nove aranžmane najpopularnijih melodija koje se povezuju s Ivom Robićem. A HGM jazz orkestar Zagreb ima čast unaprijed snimiti te nove obrade pa će se uz koncert iz ciklusa „Sunday Nights" održati i promocija četvrtog CD-a toga istaknutog jazz ansambla: HGM plays Ivo Robić.

Ivo Robić rođen je 29. siječnja 1923. u Garešnici blizu Bjelovara. U mladosti jesanjao o slavi koju je uživao njegov prvi idol Tino Rossi. Kad se preselio na studij u Zagreb, Ivo je unatoč očevoj želji da završi Pravni fakultet, počeo pjevati u plesnom orkestru. Njegov zlatni glas gotovo mu je odmah otvorio sva vrata zabavnih glazbenih krugova.

Ni Drugi svjetski rat nije ga zaustavio u stvaranju pjevačke karijere. Nakon rataRobić je bio uspješan pjevač u raznim plesnim orkestrima te je ubrzo dobio prilikusnimati za domaći Jugoton. Nakon deset godina domaće slave i lokalno vrlo uspješne diskografije, objavio je singl „Morgen" koji je prodan u milijun primjeraka i postaoprva uspješnica na njemačkom jeziku koja je osvojila i angloameričke ljestvice.

Od 1959. do 1966. za slavnu diskografsku kuću Polydor snimio je još četrnaest ploča nakojima su se nalazili brojni europski hitovi, uključujući The Happy Muleteer, Save The Last Dance For Me, Rot ist der Wein te Fremde in der Nacht. (A iste je te godine/1966./, no nešto poslije, Frank Sinatra postigao golem uspjeh pjesmom Strangers inthe night!) Robić je nastavio snimati i nastupati u Hrvatskoj, gdje je gotovo do smrti, 9. ožujka 2000. u Rijeci, uživao status nedodirljive zvijezde.