SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ROĐENDAN
 
Milan Mladenović danas bi navršio 55 godina
Autor/izvor: SEEbiz / B92
Datum objave: 21.09.2013. - 14:41:00
Zadnja izmjena: 21.09.2013. - 16:45:29
BEOGRAD - Milan Mladenović, princ balkanskog rock 'n' rolla, danas bi imao 55 godina.
U znak obeležavanja rođendana velikana rok scene bivše Jugoslavije, 21. septembra, Sarajevo u kom je Mladenović odrastao, želi da mu dodeli ulicu.

Milan Mladenović je 1994. imao samo 36 godina kada mu je dijagnostikovan rak pankreasa, od kog je iste godine i preminuo.

Frontmen kultne beogradske grupe Ekatarina Velika za kratko vreme je otišao u legendu, a najverniji fanovi i danas, 18 godina nakon njegove smrti, sa istim žarom i ljubavlju pevaju stihove koji su iza EKV-a ostali.

U jednom intervjuu iz 1985. Milan je pričao o počecima.

"Bilo je to davno. Živeo sam u Sarajevu. Bio sam klinac sa naočarama i nosio Tango gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove gitare kod čuvenog Garija Garinča. Od njega sam naučio neke akorde", kazao je Mladenović, koji je svoje odrastanje u Sarajevu opisao rečima: "Mislim da je ono mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me naravno mlatili i dolazio sam kući krvav, plačući, što je trajalo do 1970. kada smo se preselili u Beograd. U Sarajevu sam imao najboljeg prijatelja Amera, sa kojim sam, idući ulicom, stalno pevao Beatlese. Tada sam želio da kada porastem postanem jedan od njih".

Potom je stalno svirao, pravio "neke pesmice". "Svirao sam sa nekim svojim prijateljima. A onda, kada sam upoznao Gagija, nastalo je Limunovo drvo. Kroz tu grupu je prošla gomila ljudi. Imali smo i neke demo snimke, urađene kod Trulog u Zagrebu. Trebalo je da snimimo ploču za 'Suzy', međutim, baš tada smo se raspali".

Nakon toga, nastala je grupa Šarlo Akrobata, koju je osnovao sa Dušanom Kojićem Kojom i Ivanom Vdovićem. Iako su snimili samo jedan album, bilo je to veliko rock ostvarenje na ovim prostorima. Iz Šarla su iznikla dva uticajna rock benda – Katarina II i Disciplina kičme.

"Bilo nam je preko glave svih šablona i razbijali smo ih. Išli smo namerno po oštrici žileta", pričao je 1985. Milan.

Na početku osnivanja benda Katarina II svirali su bez novca, maltretirali se po vozovima, a Milan nije krio ni da su pojedine njegove kolege neozbiljno pristupale tome što su radili. Govorio je i o "jezivo malom" tiražu prve ploče - 3.000 primeraka, nasuprot sjajnim reakcijama kritičara i javnosti, ističući da nisu imali podršku diskografske kuće.

Ti počeci ih ipak nisu sprečili da postanu jedan od najvećih bendova u bivšoj Jugoslaviji i otpevaju "Oči boje meda", "Modro i zeleno", "Kao da je bilo nekad", "Ti si sav moj bol", "Novac u rukama", "Zemlja", "Ljubav", "Par godina za nas" i druge velike hitove.

Milanu bliski ljudi govorili su da je bio izuzetno odgovoran, strog, da je mnogo čitao i da nikada nije bio narkoman. 

Oni koji su ga poznavali tvrde da nikada nije preboleo rat na prostorima bivše Jugoslavije i da je upravo to bio konačan potpis na njegovoj smrtovnici. Za vreme opsade Dubrovnika pozvao je publiku da minutom ćutanja oda počast žrtvama i tom gradu, a početkom devedesetih odbio je da nastupa u Banja Luci, što su mu mnogi zamerili. Zajedno sa nekoliko rokera 1992. godine je pokrenuo je projekat antiratnog karaktera Rimtutituki i snimio himnu "Slušaj vamo".

U avgustu 1994. godine, nakon nastupa na festivalu u Budvi, Milan je prebačen u bolnicu, gde mu je ustanovljen rak pankreasa. 

Njegova biografija "Dečak iz vode", autora Flavija Rigonata, završava rečima: "Za kraj bih rekao samo da mi ni u kom slučaju nije žao što sam sve ove godine protraćio na tako neozbiljnu stvar kao što je rokenrol, i mislim da poštenije i iskrenije nisam mogao da potrošim sve te godine".

Milan je rođen u Zagrebu, rastao je u Sarajevu, a živeo u Beogradu.

Plato ispred Doma omladine u Beogradu nosi njegovo ime, kao i ulice u Zagrebu, Zemunu i predgrađu Podgorice. Večeras će biti pokrenuta inicijativa da mu i Sarajevo dodeli jednu ulicu.