SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ALBUMI
 
Rolling Stone: 500 najboljih albuma u povijesti
Autor/izvor: SEEbiz / Reuters / Tanjug
Datum objave: 28.04.2012. - 08:01:11
NEW YORK - Utjecajni muzički časopis “The Rolling Stone” krajem travnja objavio je dopunjenu listu "500 najboljih albuma svih vremena" na kojoj američki hip-hoper Kanye West ima čak tri albuma.
Na listi se našlo trideset novih izdanja, što znači da je isto toliko albuma ispalo iz izbora. West je jedini muzičar čija su se tri albuma ovoga puta našla na listi. Riječ je o ostvarenjima “My Beautiful Dark Twisted Fantasy”, “The College Dropout” i “Late Registration” koji se najbolje plasirao, dospjevši na 118. mjesto.

Na novoj listi našla se i grupa Radiohead koja je zastupljena s dva albuma (“Amnesiac”, “In Rainbows”), dok su Bruce Springsteen i Bob Dylan pojačali svoje prisustvo novim albumima.

Među novim albumima na listi je i “Funeral” grupe Arcade Fire kao i hit album sastava Arctic Monkeys nazvan “Whatever People Say I Am, That''s What I'm Not”.

Nova imena na listi su i Lil Wayne sa “Tha Carter III”, Amy Winehouse  sa već sada legendarnim albumom “Back to Black” i Jay-Z sa ostvarenjem “The Black Album”.

“Ljudi se vole ljutiti zbog ovakvih listi. Ali zapravo, bilo je veoma zabavno sastavljati je”, tvrdi Christian Hord, urednik spomenutog časopisa.

On dodaje da poseban problem predstavljaju albumi koji se prije svega ističu zahvaljujući odličnoj prodaji, pa su morali voditi računa o izboru, kako ne bi uvijek prevladao taj faktor.

“Raspravljali smo mnogo i mi u redakciji i nadam se da smo dali dobre argumente za naš izbor”, kazao je Hord agenciji Reuters.

Na listi je svega četrdeset albuma koji su objavljeni od 2000. do danas. Najviše, ukupno 187, je albuma objavljenih tokom sedamdesetih godina.

Prvo mjesto i dalje zauzima sastav “The Beatles” sa albumom “Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band”, koji magazin “The Rolling Stone” ocjenjuje najvažnijim rock albumom ikada.

Beatlesi dominiraju i pregledom deset najboljih albuma. Osim spomenutog, u vrhu se se našli i albumi “Revolver” (3. mjesto), “Rubber Soul” (5. mjesto) i “White Album” (10. mjesto).

Sastavi “The Beatles”, “Rolling Stones” i glazbenik Bob Dylan imaju po deset albuma na cjelokupnoj listi, dok je najstarije ostvarenje koje je ušlo u ovaj izbor album “The Anthology of American Folk Music” objavljen 1952. godine.