SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRETILOST
 
Globalni napredak u borbi protiv pretilosti "neprihvatljiv spor"
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.02.2015. - 08:58:21
LONDON, - Globalni napredak u borbi protiv pretilosti "neprihvatljivo je spor", kazali su u srijedu zdravstveni stručnjaci, a samo četvrtina zemlja provodila je prije 2010. politiku zdrave prehrane.
U seriji studija objavljenih u medicinskom časopisu Lancet, znanstvenici kažu da je u razdoblju kraćem od jednog naraštaja stopa pretile djece u svijetu dramatično porasla budući da je vrlo malo zemalja provodilo mjere kako bi se zaštitila djeca ili provele preporuke o zdravoj prehrani.

"Naše razumijevanje pretilosti mora se u potpunosti preoblikovati ako želimo zaustaviti i preokrenuti njezinu globalnu epidemiju", kazala je Christina Roberto s Harvardove škole za javno zdravstvo T.H.Chan.

"S jedne strane moramo priznati da pojedinci snose dio odgovornosti za svoje zdravlje, s druge strane da današnja hrana iskorištava ljudsku biološku, psihološku, socijalnu i ekonomsku osjetljivost, olakšavajući im konzumaciju nezdrave hrane", kaže ona.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 39 posto odraslih u svijetu prošle je godine bilo u kategoriji osoba s prekomjernom težinom, a 13 posto pretilih. Oko 42 milijuna djece ispod pet godina imalo je 2013. prekomjernu težinu ili je bilo pretilo.

Novi podaci objavljeni u Lancetu sugeriraju da djeca u SAD-u jedu prosječno 200 kcal dnevno više nego 1970-tih godina.

Tim Lobstein iz Svjetske federacije za pretilost i jedan od istraživača na najnovijim studijama kaže da danas prehrambena industrija ima poseban interes ciljati djecu, budući da redovito izlaganje procesuiranoj hrani i slatkim pićima u djetinjstvu rađa lojalnost brendu i visoke profite.

"Debela djeca investicija su u buduću prodaju", kaže on

Znanstvenici stoga pozivaju na stroži nadzor i reguliranje međunarodnih propisa o reklamiranju hrane kako bi se zaštitilo zdravlje djece i te na reguliranje nutritivne kvalitete hrane u školama.

Također pozivaju na uvođenje poreza na nezdrave proizvode, na subvencije za zdravu hranu za siromašne obitelji te na obvezno označavanje hrane kako bi se industrija natjerala na proizvodnju zdravijih proizvoda.