SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUKOBI
 
Glumci Narodnog pozorišta stupaju u štrajk
Autor/izvor: SEEbiz / B92
Datum objave: 07.11.2018. - 11:44:40
BEOGRAD - Rok koji su glumci dali upravniku Dejanu Saviću da podnese ostavku istekao je sinoć. Prvi čovek nacionalnog teatra nije podlegao pritiscima. Kaže da ne strahuje od mene, ali da ostavku neće da podnese.

Može li se išta promeniti do četvrtka i time sprečiti najavljeni štrajk glumaca tema je o kojoj su za TV "Prva" govorili upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, predsednica dramskog sindikata Narodnog pozorišta Ivana Nenadović, glumica Olga Odanović i glumac Pavle Jerinić.

Savić nije želeo da gostuje sa njima u studiju, već se uključio u program uživo. Voditelji emisije konstatovali su da ih Savić zapravo sve vreme čuje, ali da ne odgovara na njihova pitanja i priča šta želi s obzirom na to da je skinuo slušalice preko kojih je trebalo da čuje njihova pitanja.

Dejan Savić razgovarao je juče sa mnistrom kulture Vladanom Vukosavljevićem. Na pitanje da li mu je rečeno da mora da podnese ostavku ili da li će biti na nekoj drugoj poziciji rekao je da je izgubio vezu.

"Ono što sam rekao na početku, to je moj stav. Ja ostavku podnositi neću. Moj mandat je na raspolaganju Vladi Srbije i činjenica je da ja ovde imam potpis tri velika i dva mala sindikata koji nisu za štrajk", istakao je Savić.

Na pitanje ko ga od umetnika podržava, Savić odgovara:

"Ma nemojte ko me podržava, to nije važno. Pokazao sam, to su reprezentativni podaci. To nije važno. Kada je nezadovoljan jedan čovek, on dođe kod mene pa ja rešavam njegov problem. Kada je nekoliko desetina ljudi nezadovoljno, moja vrata su širom otvorena."

On je pozvao glumce da sednu za sto i razgovaraju u okviru njihove kuće i bez medija. Ipak, glumci u studiju naglasili su da se to i desilo, ali ne i u atmosferi u kojoj je trebalo.

Zajedničkog razgovora upravnika i dela ansambla koji je tražio njegovu ostavku bilo je jednom. Na tom sastanku glumci su zajedno sa advokatima Saviću pročitali proglas kojim je tražena njegova ostavka.

"Nas je koleginica, koja je bila tu da podrži gospodina Savića i gospodina Gatalicu na krajnje necivilizovan način pokušavala da nas prekine, upadala nam je u reč povišenim tonom, vikala na nas, zvala obezbeđenje i tako dalje", rekao je Pavle Jerinić i otkrio da je reč o njihovoj koleginici, glumici Steli Ćetković. Objašnjava da je ona insistirala na tome da ne zahtevaju ostavku od Savića.

Sa druge strane Ogla Odanović kaže da mora da prokomentariše ovo uključenje upravnika.

"Ja ću mu se sad zahvaliti pošto nam je omogućio da u ovoj jubilarnoj sezoni imamo jednu premijeru bez budžeta", rekla je Olga Odanović i dodala da ona više neće igrati u novim projektima Narodnog pozorišta.

"Mnogo dugo smo ćutali, mnogo dugo smo trpeli i sad su se raširile metastaze", istakla je Odanovićeva.

Glumci su najavili da u četvrtak 8. novembra stupaju u štrajk upozorenja na sat vremena, tačnije u 19:45 sati. Dodali su da oni nisu za generalni štrajk kao najdrastičniju meru.

Inače, sinoć u 22 sata istekao je rok koji su predstavnici dramskog sindikata Narodnog pozorišta (SINGLUS) dali Saviću da podnese ostavku i to je razlog za sutrašnji štrajk.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da će se o Narodnom pozorištu oglasiti kada budu postojale neke novosti, dok je Savić kazao da ne može da otkrije detalje njihovog razgovora jer je, kako kaže, ministar na višoj poziciji od njega.