DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEZABORAVAN
 
Godinu dana od odlaska Davida Bowieja
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 10.01.2017. - 14:49:17
LONDON - Prošlo je točno godinu dana otkako nas je napustio David Bowie, jedan od najvećih suvremenih glazbenika, autor koji je ostavio neizbrisiv trag na pop glazbu i načinu na koji se ona doživljava.

Na početku prošle godine, svega dva dana nakon što je napunio 69 godina, šokantna vijest o smrti Davida Bowieja obišla je svijet, a bio je to, kako će se kasnije pokazati, crni uvod u godinu u kojoj će nas napustiti još nekoliko velikih glazbenika.

Bowie je na rođendan objavio svoj zadnji album, odlični "Blackstar" koji i danas, godinu dana nakon smrti, izaziva kontroverze i potiče na rasprave. Riječ o glazbeno intrigantnom i konceptualno zaokruženom albumu koji neki doživljavaju kao umjetnikom oproštaj s ovim svijetom, no u novom dokumentarnom filmu "David Bowie: The Last Five Years" koji je BBC emitirao prije dva dana iznosi se teza da je glazbenik tek tri mjeseca prije smrti doznao da je neizlječivo bolestan i da je album, ustvari, trebao biti tek logičan nastavak njegove nesvakidašnje glazbene priče.

Mnogi su i spot za pjesmu "Lazarus" doživjeli kao posljednji oproštaj jer u njoj Bowie iz bolničkog kreveta pjeva znakovite stihove "Look up here, I'm in Heaven", ali redatelj spota John Renck tvrdi da je David Bowie došao sa idejom za spot tjednima prije nego što je postao svjestan stvarne dijagnoze.

"Želio je napraviti jednostavan 'performance' video, a čitava ta stvar s krevetom se nametnula nekako prirodno s obzirom na naslov pjesme. To je imalo više veze s biblijskim konotacijama nego s njegovom bolešću" – izjavio je Renck.

Pjevača se redovito na društvenim mrežama prisjeća i 61-godišnja supruga Iman, s kojom ima i 16-godišnju kćer Alexandriu Lexi Zahru Jones. Ovih posebno teških nekoliko dana, bivša manekenka podijelila je nekoliko dirljivih fotografija na svom Instagramu, između kojih i citat 'Ako postoji ikakav nadomjestak za ljubav, onda su to sjećanja'.

Supermodel i roker vjenčali su se 1992. godine u Toskani nakon dvije godine veze, a poslije osam godina braka dobili su kćer Alexandriu Lexi Zahru Jones.

Bowie se je rodio 1947. kao David Robert Jones, a umjetničko ime David Bowie nadjenuo si je 1965. godine. Umro je 10. siječnja prošle godine, dva dana prije svog 69. rođendana i objave svog posljednjeg albuma "Blackstar".

U povijest pop glazbe upisao se kao čovjek s tisuću lica, pseudonima i stilova, od glam rocka, bjelačkog soula do elektronske glazbe.

Nastupio je i u više filmova i televizijskih produkcija, a o njemu su izdane brojne knjige i snimljen niz dokumentarnih filmova.