DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POPUŠTANJE
 
Google lobira: Nemojte potpuno izolirati Huawei
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.06.2019. - 08:09:26
NEW YORK - Google je upozorio da ako američka administracija krene naprijed sa sveobuhvatnom zabranom Huawei Technologies Co Ltd, to može ugroziti nacionalnu sigurnost, izvijestio je Financial Times u četvrtak.

Googleov potez dolazi nakon što su dvije vodeće svjetske ekonomije povećale tarife u borbi za ono što američki dužnosnici nazivaju kineskim nepoštenim trgovinskim praksama.

Iako se očekuje da će sankcije kratkoročno povrijediti Huawei, stručnjaci kažu da bi to moglo natjerati tvrtku - i druge kineske tvrtke - da postanu samostalne u razvoju novih tehnologija, čime se narušava dugoročna dominacija američkih tvrtki kao što je Google.

Google je posebno zabrinut da mu više ne bi bilo dopušteno ažurirati svoj Android operativni sustav na Huaweijevim pametnim telefonima. To bi, tvrde u Googleu, potaknulo kinesku tvrtku da razvije vlastitu verziju softvera, izvijestio je FT navodeći ljude informirane o lobiranju koje dolazi iz Googlea.

Washington traži od europskih saveznika da ne koriste Huwaeijevu 5G tehnologiju iz sigurnosnih razloga. Američka vlada tvrdi da Huawei pomaže Pekingu u špijunaži iako to ničime nisu dokazali.

Huaweijevo uvrštavanje na američku crnu listu vremenski se poklopilo s intenziviranjem trgovinskog rata između SAD-a i Kine. Nakon višemjesečnih pregovora koji su propali prošlog mjeseca SAD je podigao carine na kineski uvoz vrijedan 200 milijardi dolara. Kina je uzvratila podizanjem carina na 60 milijardi dolara vrijedan uvoz iz SAD-a. Trgovinski rat je poremetio opskrbne lance i uzdrmao tržišta, prijeteći svjetskom gospodarskom rastu.