SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ČASOPISI
 
Gospon Fulir u novom broju Hrvatskog filmskog ljetopisa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.02.2018. - 16:31:54
ZAGREB - Iz tiska je izašao zimski broj Hrvatskog filmskog ljetopisa koji donosi, među ostalim, monodramu o gosponu Fuliru, komparativnu analizu predstave i filma "Tko pjeva zlo ne misli", filmsko-povijesnu studiju o počecima kinematografije u Hrvatskoj i tema o seriji "Twin Peaks".

Na monodrami Fanti (i fantazije) gospodina Fulira, objavljenoj u novom, 92. broju Ljetopisa, zajedno su radili pokojni velikan hrvatskog glumišta Relja Bašić, koji je utjelovio lik šarmantnog zavodnika s brčićima, i vodeći hrvatski teatrolog, akademik Boris Senker.

Kako je najavljeno je iz Hrvatskog fimskog saveza koji izdaje taj filmološki časopis, u "nostalgičnom, duhovitom, ali i oporom mementu za Bašićevu najpoznatiju ulogu čitatelji mogu saznati što je s Fulirom bilo dvadeset pet godina nakon događaja iz filma Tko pjeva zlo ne misli".

Naslovni temat upotpunjen je komparativnom, transmedijskom analizom Ane Fazekaš u kojoj se uspoređuje proslavljeni film Kreše Golika i istoimena kazališna uspješnica zagrebačkog HNK-a, u režiji Renea Medvešeka.

U rubrici "Počeci filma" Enes Midžić predstavlja prijelomnu filmsko-povijesnu studiju u kojoj, oslonjen na arhivske izvore, donosi nove spoznaje o ranim danima filma na hrvatskim prostorima, s posebnim težištem na prve filmske projekcije u Zagrebu.

U tematu o kultnoj seriji "Twin Peaks" Karla Lončar, koja se bavi stvaralaštvom Davida Lyncha, vratila se originalnom serijalu iz perspektive teatralizacijskih strategija i psihoanalitičkih čitanja, dok je Luka Ostojić pisao o novom izdanju serije koja je iznevjerila sva očekivanja.

U rubrici "Studije" Anita Milićević kroz sedam najpoznatijih filmova Michelangela Antonionija obrađuje njegovo shvaćanje medija, temeljeno na mogućnosti filma da nevidljive emocionalne sadržaje prikaže putem materijalnog svijeta.

Dejan D. Marković u svome eseju prikazuje najuspjelije pokušaje rekreiranja psihodeličnog doživljaja u eksperimentalnim, igranim i animiranim filmovima, a Marijan Tucaković nadahnut vinilnim izdanjem soundtracka filma "Gosti iz galaksije" piše muzikološki osvrt na taj Vukotićev SF i stvaralaštvo njegova skladatelja Tomislava Simovića, kao i na pionirski značaj elektroničke glazbe u vremenu njegova nastanka.

Uobičajeno, Ljetopis je popratio zagrebačke festivale ZFF, 25 FPS i Human Rights Film Festival, kao i međunarodne festivale u Stockholmu, Beogradu i Gijonu te prikazao knjige o Zvonimiru Berkoviću, Béli Tarru, Jean-Lucu Godardu te scenarističko djelo Jasmine Kallay.

Rubrika "Novi filmovi" donosi tekstove o Blade Runneru 2049, Kratkom izletu, Opčinjenom, Pričama o Meyerowitzima i Ubojstvu svetog jelena.

Hrvatski filmski ljetopis izdanje je Hrvatskog filmskog saveza, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ureda za kulturu grada Zagreba.

Časopis je počeo izlaziti 1995. kao tromjesečnik, evidentiran je u FIAF International Index to Film Periodicals, u Arts and Humanities Citation Index, u SCOPUS-u te u najprestižnijoj međunarodnoj bazi radova Web of Science (WoS).