DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSJET
 
Grabar-Kitarović dočekala Charlesa i Camillu na Pantovčaku
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.03.2016. - 15:46:55
ZAGREB - Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla bogat i sadržajan program tijekom boravka u Hrvatskoj započeli su na Pantovčaku susretom sa svojim domaćinima, predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i njezinim suprugom Jakovom.
Nakon intoniranja himni i pregleda počasne hrvatske postrojbe, princ Charles i njegova supruga Camilla fotografirali su se sa svojim hrvatskim domaćinima u auli Ureda predsjednice i potom se uputili na razgovore. Na samom početku sastanka rečeno je da bi novi britanski veleposlanik mogao stići u Hrvatsku u srpnju. Veliku Britaniju sada u Zagrebu predstavlja otpravnik poslova Ian Cliff.

Iako je razmjena poklona bila planirana odmah, to će se ipak dogoditi za vrijeme svečane večere. Princ i vojvotkinja će tom prigodom dobili umjetničku sliku Matka Trebotića i bocu arhivskog vina Iločkih podruma.

Budući da britanski prijestolonasljednik i njegova supruga nisu politički predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva tako ni teme razgovora na Pantovčaku nisu bila aktualna politička pitanja, već ona koja su u fokusu njihova interesa.

Princ već godinama podupire međuvjerski dijalog i veće razumijevanje među vjerama, zalaže se za obrazovanje mladih, održivi razvoj i očuvanje prirodnog okoliša te odgovorno poslovanje. Vojvotkinja ulaže napore u podizanju svijesti o seksualnom nasilju i podupire žrtve silovanja, zalaže se za što veću pismenost, a vodi i kampanje za borbu protiv osteoporoze.

Oboje podupiru lokalnu proizvodnju hrane i zalažu se za zdravu prehranu. Charles je pokrovitelj ili predsjednik ukupno 420 humanitarnih organizacija i zaklada, a vojvotkinja devedesetak.

Najavljujući njihov posjet Hrvatskoj, otpravnik poslova britanskog veleposlanstva u Zagrebu Ian Cliff je rekao da se radi o važnom posjetu kojemu je svrha jačanje odnosa, ali ne samo političkih nego i odnosa među građanima dviju zemalja.

Princ i vojvotkinja na Pantovčak će se vratiti navečer, nakon popodnevnog programa u središtu Zagreba, gdje će u njihovu čast biti priređena svečana večera.Na večeru je pozvano 68 uzvanika – predstavnici šire društvene zajednice, uključivo politike, religije, poslovnog svijeta, umjetnosti i znanosti.

 Medvescak