SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JAZZ
 
Grad Rab pogodio potres od šest stupnjeva prema jazz ljestvici
Autor/izvor: Davor Hrvoj
Datum objave: 07.09.2017. - 17:24:27
RAB - Koncertima sastava Chewbakka 4 i Cubismo, u Rabu je sinoć započeo 2. Rab Jazz Festival koji se održava pod pokroviteljstvom Grada Raba, Turtističke zajednice grada Raba i Pučkog otvorenog učilišta Rab. 

Chewbakka 4 pod vodstvom gitarista Ante Gela svojim je zvukom oplemenio predivan ugođaj u Parku Dorka. Svaki put kad ovaj sastav nastupi iznova se nameće pitanje zašto ne svira češće. Naime, uz klavijaturista Maaseja Kovačevića, bas gitarista Vladimira Samardžića i bubnjara Dalibora Dadu Marinkovića, Gelo ostvaruje uigrane, svježe, moćne izvedbe obogaćene virtuoznim solažama. Uvijek je fascinantno čuti kako pjesme iz repertoara Michaela Jacksona zvuče u njegovim fusion obradama, ali i kako ih kroz improvizacije promišlja svaki član banda, a te su večeri svi bili iznimno raspoloženi. Mudra odluka jer poznatim temama sastav, posebica na koncertima na otvorenom poput ovog, za koje se ne naplaćuju ulaznice, privuče mnogobrojnu publiku koju potom uvlači u posve drukčiji glazbeni svijet - svijet u kojem vladaju sloboda mišljenja, kreativnost, spontanost i zajedništvo.

No, budući da se radi o majstorima s velikim iskustvom, na njihovim su koncertima uvijek moguća iznenađenja. Tako je na ovom Gelo odlučio odsvirati "Molitva za Magdalenu" Zdenka Runjića, koju je proslavio Oliver, a posvetio ju je svojem prijatelju iz djetinjstva, književniku Krešimiru Butkoviću koji ih je poticajno bodrio iz publike.Navijački je bilo i na nastupu Cubisma koji je u nastavku festivalske večeri nastupio na Trgu Municipium Arba, no ne od samog početka. Poput mora koje se te večeri mreškalo u rapskoj luci, prisutni su se počeli zibati uz njihove izvedbe afro-cuban standarda "Afro Blue", "Manteca", a razgalili su se na hitove salse. Kao da su bili uzdrmani snažnim potresom, prolaznici su zastali pokušavajući dokučiti gdje je epicentar i počeli se okupljati pred pozornicom, bez predumišljaja, kao da nisu bili svjesni što ih je strefilo te su kao u transu počeli plesati i pjevati uz band koji je uživao u toj komunikaciji. Uz uvijek poticajnog vođu sastava, konga bubnjara i udaraljkaša Hrvoja Rupčića, te članove sastava, od reda vrhunske instrumentaliste, najveću zaslugu za to ima pjevač Ricardo Luque koji u njihove izvedbe donosi autentičan pristup latino glazbe. Pun pogodak!

Prva večer festivala pružila je prvorazredan kulturni događaj za kakvim građani Raba čeznu, a turistima razlog za ponovni posjet gradu.No, bila je to tek predigra za nova jazz uzbuđenja. Naime, festivalska je večer zaključena jam sessionom u Beach baru Banova vila koji je organizirao još jedan od pokretača Rab Jazz Festivala, Marin Javoran. Bas gitarist Vladimir Samardžić i bubnjar Dado Marinković činili su pouzdanu i poticajnu ritam sekciju uz koju su posve opušteno svoje ekstravagancije mogli ispoljavati gitaristi: Ante Gelo, Bruno Mičetić i Mario Igrec, koji su svirali u raznim kombinacijama. Bez obzira uzeli za predložak neki jazz standard, pop ili narodnu pjesmu, uživali su u jazzističkim improvizacijama kojima su raspametili publiku.

Predivne su bile duo izvedbe Mičetića i Gele koji su podsjetili na suradnju Joea Passa i Herba Ellisa, ali i Gelo solo u izvedbama kojima je pobudio sjećanja na mladost. Svoju su radost spontanog muziciranja sugestivno prenijeli na publiku koja je opet bila navijački raspoložena - povici, vriskovi, pljesak, ovacije, upadice... Na nagovor publike u dvije im se izvedbe pridružio Hrvoje Hodak svirajući irsku flautu na kojoj je i improvizirao. Jeste li ikad čuli da je netko improvizirao na irskoj flauti (zviždaljci)? Naravno da niste, jer to je moguće samo u iznimnim trenucima uzbuđenja, a ovaj jam sesson je bio takav.

Što nam još donosi Rab Jazz Festival?

Večeras, druge večeri RJF-a dolaze nam JOE & LELA KAPLOWITZ koji će, ako vrijeme dopusti, nastupiti u 20:00h, u dvorištu Vile Antoinette (Mahačeva vila), dok će od 21:30h na pozornici Ljetnog kina Rab nastupiti BIG BAND RTV SLOVENIA. U slučaju kiše ili nevremena, oba će se koncerta održati u dvorani Zimskog kina Rab.U petak, 8. rujna, treću festivalsku večer u 19:30h otvara VESELINO JAZZ PROJEKT, na poznatoj rapskoj Pjaceti (Trgu Slobode), a od 21:00h na istom mjestu publici će se predstaviti BRUNO MIČETIĆ SEXTET.Završnog dana Rab Jazz Festivala, u subotu, 09. rujna od 20:00h, u prostoru sv. Ivana Evanđeliste moći ćemo uživati u koncertu RENATE SABLJAK, a za sam kraj je ostavljen po mnogočemu poseban multimedijalni jazz doživljaj koji će se odigrati na pozornici Ljetnog kina Rab s početkom u 21:30h, uz VEDRAN RUŽIĆ TRIO (AND ART MOVIE „SPIRITUAL MARKET").Naravno u slučaju kiše ili nevremena svi koncert sele u dvoranu Zimskog kina Rab po najavljenom rasporedu, a mi vas pozivamo da svakako, na otvorenoj sceni ili u dvorani kina, i večeras budete dio velike Jazz fešte na Rabu.

Foto: Davor Hrvoj

 Medvescak