SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LJEPOTE
 
Guardian: Deset najljepših hrvatskih otoka
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 04.07.2017. - 08:29:49
LONDON - Londonski Guardian raspisao se o najljepšim hrvatskim otocima. 

Ovi su otoci slabo naseljeni i posjećeni, pa su i savršeni za izlete brodicama, šetnje, kupanje na predivnim plažama i upoznavanje s malo neobičnom kulturom. Tako u uvodu ugledni Guardian mami čitatelje iz cijelog svijeta da posjete neke od hrvatskih dragulja.

Na popisu su Lopud, Sveti Nikola, Veliki Brijun, Susak, Silba, Kornati, Šolta, Sveti Klement, Biševo i Proizd.

Lopud

Sat vožnje trajektom od Dubrovnika, Lopud je čitav jedan svijet udaljen od gradske vreve. Pogled obuhvaća duboko more i planine na ovom otoku 'slobodnom' od automobila. Šetalište uz more nudi obližnje restorane, male butike i slastičarnice. Otok dolazi do svog punog sjaja u ranu večer, kad zadnji izletnici počnu isplovljavati nazad na kopno.

Sveti Nikola

Najsjeverniji hrvatski otok pokriven je borovom šumom i uokviren s dva kilometra kristalno čistog mora, a osim velikog hotelskog resorta izgrađenog 2015. godine, gotovo da je nedodirnut. Svatko ga može posjetiti u sklopu dnevnog izgleda i to s trajektom koji besplatno kreće iz Starog grada u Poreču. Kako su vode zaštićene, ronjenje je izvrsno, a tijekom srpnja i kolovoza redovito možete vidjeti i dupine. Otok je nekoć, podsjeća Guardian, bio u privatnom vlasništvu mletačke trgovačke obitelji, koja je izgradila elegantni dvorac i obnovio svjetionik iz 14. stoljeća (najstariji hrvatski svjetionik), koji gosti hotela mogu obilaziti svake nedjelje ujutro.

Veliki Brijun

Guardian čak spominje i Titu koji je uživao na Brijunima. Nakon njegove smrti, ovo je postao nacionalni park kojeg vole obilaziti izletnici, a najviše ih privlači upravo Veliki Brijun (oko 20 minuta od Fažane). Brijune vrijedi posjetiti zbog mira, očuvane prirode i skrivenih uvala, a nude golf igralište, safari park, botanički vrt i brojne druge atrakcije koje vrijedi pogledati.

Susak

Tri sata vožnje katamaranom od Rijeke, Susak je jedinstven po tome što su mu gotovo sve plaže u potpunosti pješčane. Nema cesta, tek ugaženih puteljaka, kojima se kreće oko 150 stanovnika ovog otočića. Događajem Susak Expo postao je domaćinom međunarodne umjetnosti, a idući događaj možete posjetiti u ljeto 2018.

Silba

Silba ne samo da je oslobođena automobila i hotela, već se najvećim dijelom ne smije voziti ni biciklom. Do ovog otočića za čisto i tiho uživanje trebat će vam oko sat i pol vremena trajektom iz Zadra. Na Silbi je najbolje hodati bosonog uz plažu, naći prikladno mjesto za zaroniti i opustiti se. Ako vam se ipak malo kreće po ovim vrućinama, možete zaigrati odbojku u Sotorišću.

Kornat

Kornate čini 89 otočića, a pokriveni su maslinom, kaduljom i smokvama. Najveći dio površine, baš kao i voda, zaštićeni su, a mornarima se naplaćuje visoka naknada za posjet (oko 32 eura po danu, ovisno o veličini broda). Postoji samo devet zona gdje je dopušteno organizirano ronjenje. Ako se pitate zašto bi vam onda bilo zanimljivo posjetiti ih, sjetite se da su savršeni ako volite sunce, čisto more, tišinu i duge pješačke staze.

Šolta

Ako dobro pogledate, vidjet ćete je i iz Splita. Tijekom posjete, svakako svratite u Maslinicu obrubljenu borovom šumom, a sigurno želite vidjeti i hotel koji je nekoć zapravo bio dvorac. Za ljubitelje dobre hrane preporučuje se dodatna torba, da sa sobom po povratku mogu nositi domaće maslinovo ulje, dobro vino i med.

Sveti Klement

O Hvaru ste ovih dana u hrvatskim medijima možda slušali najviše zbog partijanera, no ne zaboravimo da je to i dalje jedan od najljepših hrvatskih dragulja kojeg brojni domaći i strani turisti (mnogi među njima slavne osobe) ne posjećuju bez razloga. Sveti Klement je, reklo bi se, jedan skok od pet minuta udaljen, no tamo ćete doživjeti jednu drugu, staloženiju stranu Hvara. Idiličan je, nema automobila, ako nije sredina ljeta nema ni puno posjetitelja. Okupajte se, prošećite, fotografirajte i što ne smijete propustiti - dobro najedite finog rižota s plodovima mora.

Biševo

Maleno Biševo pluta do Visa, a dah će vam uz ostale ljepote uzeti i Modra Špilja u koju se može ući manjim brodićima. Biševo će vas iznenaditi hrabrim kornjačama i dupinima.

Proizd

Proizd do Korčule idealan je za bijeg od gužve, budući da je gotovo netaknut i nenaseljen. Osunčane pješačke staze ukrašene makijom i piknik na bijelim šljunčanim plažama razlog je da posjetite ovaj hrvatski otočić.