SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRUDNOĆA
 
HALMED upozorava: Tablete za prekid trudnoće samo u zdravstvenim ustanovama
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 18.03.2019. - 19:21:45
ZAGREB - Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) upozorila je u ponedjeljak na netočne navode o lijeku s djelatnom tvari mifepriston u pojedinim medijima.

HALMED upozorava na netočnost navoda nekih medija da će se tablete za prekid trudnoće moći nabaviti samo u ljekarnama. Tablete će, naime, biti dostupne samo u zdravstvenim ustanovama.

Primjena lijeka s djelatnom tvari mifepriston, koji se u kombinaciji s lijekom mizoprostolom u indiciranim medicinskim stanjima koristi za prekid trudnoće lijekovima, dozvoljena je i moguća samo u zdravstvenim ustanovama (bolnice, poliklinike i slično), objašnjavaju iz HALMED-a.

Sukladno odobrenim informacijama o lijeku (sažetak opisa svojstava lijeka i uputa o lijeku), određeno je da se lijek primjenjuje u prisutnosti liječnika ili člana njegovog, odnosno njezinog zdravstvenog osoblja.

Drugim riječima, suprotno navodima u pojedinim medijima, pacijentice ne mogu doći do mifepristona putem ljekarni, niti mogu predmetni lijek primjenjivati kod kuće, bez liječničkog nadzora, ističe HALMED u priopćenju.