DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FESTIVALI
 
Hani Jušić Grand-prix na leskovačkom festivalu LIFFE
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 23.09.2017. - 18:08:20
LESKOVAC - Grand-prix jubilarnog, 10. Leskovačkog festivala filmske režije pripao je hrvatskoj rediteljki za debitantski film „Ne gledaj mi u pijat", u konkurenciji od 13 igranih filmova u glavnom programu. Nagrada nosi ime slavnog srpskog reditelja „Živojina Žike Pavlovića".

Visoko priznanje dodeljeno je Hani Jušić za „nadahnuto orkestriranje svim stvaralačkim elementima dirljivog filma, koji u svakom kadru potvrđuje iskrenu potrebu autorke da se bavi ličnim i bremenitim svetom svojih junaka", navodi se u saopštenju žirija.

O nagradama desetog izdanja festivala filmske režije u Leskovcu odlučivali su slovenački i hrvatski reditelji Karpo Godina i Zrinko Ogresta i srpski glumac Zoran Cvijanović.

Druga nagrada za režiju pripala je Damjanu Kozoleu iz Slovenije za film Noćno življenjeza „suptilnu, proživljenu i nadahnutu režiju, koja pleni izvrsnom organizacijom kadra i scene i vrsnim radom s glumcima".

Treća nagrada otišla je u ruke srpskog reditelja Bojana Vuletića za film Rekvijem za gospođu J, za „smirenu i i preciznu režiju filma, lišenu svake artificijelnosti i poze".

Specijalna prizanja dobili su slovenački reditelj Igor Šterk za film Pođi sa mnom i Alen Drljević iz Bosne i Hercegovine za film Muškarci ne plaču.

Tradicionalno, najbolja glumica i najbolji glumac dobijaju nagradu Zlatni lešnik, a to su ovoga puta bili Jelisaveta Seka Sablić iz Srbije za ulogu u filmu Igla ispod praga i Martin Gjorgoski iz Makedonije za ulogu u filmu Amok.

Prvi put ove godine ustanovljena je i nagrada za najboljeg producenta, a ona je dodeljenja Danilu i Radetu Šerbedžiji za film Oslobođenje Skoplja.

Prošle godine ustanovljena je nagrada za najbolje režirani studentski film „Radomir Bajo Šaranović", kada su se takmičili samo studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, a ove godine priliku da se takmiče dobili su i studenti sa svih državnih filmskih akademija sa prostora bivše Jugoslavije.

Žiri u sastavu reditelja Milana Kneževića i Marka Sopića i scenariste Koste Peševskog odlučili su da prva nagrada za najbolju režiju u toj selekciji pripadne rediteljki Ani Jakimskoj za film Deca će doći.

Dva specijalna priznanja dobili su August Adrian Vratz za režiju filma Oprana duša i Jovana Avramović za flim Tišina. Oni su stekli pravo da se naredne godine svojim filmovima takmiče u prvoj selekciji.

Nagrade će biti uručene večeras u Narodnom pozorištu Leskovac, pre predstave Đurologija.