SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTPORA
 
HAVC dodijelio sredstva Danima hrvatskog filma
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.01.2015. - 08:44:52
ZAGREB - Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) objavio je u petak da će s 200 tisuća kuna sufinancirati Dane hrvatskog filma, obrazloživši kako "tako važna manifestacija za prikazivanje hrvatskih filmova, osobito kratkog metra", zaslužuje njihovu podršku.
Takva je odluka donesena nakon što su Dani dobili novog organizatora, umjesto Studentskog centra, a organizira ih produkcijska kuća Spiritus Movens, na novim lokacijama (kina Europa i Tuškanac) i s novim programskim konceptom. Prošle se godine festival održao samo uz financijsku potporu Grada Zagreba.

Prema Javnom pozivu za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti za 2015. godinu odobreno je nešto više od jedanaest milijuna kuna za 221 program.

Potpore su dodijeljene u devet kategorija, a najobimnije po broju prijava, ali i dodijeljenih sredstava, bile su djelatnosti razvijanja audiovizualne kulture te filmski festivali, izvijestio je HAVC.

Najveća sredstva dobila su četiri festivala, Animafest (900 tisuća kuna), Motovun film festival (500 tisuća kuna), Zagreb film festival (440 tisuća kuna) i ZagrebDox (450 tisuća kuna).

HAVC je objavio i odluke o poticanju proizvodnje audiovizualnih djela. Za kratkometražni igrani film pristiglo je 25 projekata, od čega je odobreno 570 tisuća kuna za njih dva koja su se, stoji u obrazloženju umjetničkih savjetnika, istaknula scenarijima i redateljskom koncepcijom. To su "Povratak" Jasne Nanut i "Piknik" Jure Pavlovića, koji će premijerno biti prikazan u programu "Generation" Berlinskog filmskog festivala.

Od trinaest animiranih filmova izabrano je šest za koje je odobreno nešto više od milijun kuna - "Razgovor" Ane Horvat, "Crvenkapica Redux" Danijela Žeželja, "Medo Trapavko" Tomislava Gregla, "Smijuljica" Ivane Guljašević, "Plavo nebo" Andree Petrlik Huseinović i "Događaji za zaboraviti" Marka Tadića.

Na natječaju za poticanje razvoja scenarija i projekata animiranih filmova pristiglo je osam prijava, a odobreno je oko sto tisuća kuna za njih tri u kategoriji razvoja scenarija, dok za razvoj projekata nisu dodijeljena sredstva. Odobreno je po 35 tisuća kuna za animirane filmove "Dječak" Frana Petruše, "Mikrokazeta" Igora Bezinovića i Ivane Pipal te "Priče iz davnine - dugometražni omnibus" Helene Bulaja i Nade Horvat.

Odluke je na svojoj sjednici donijelo Hrvatsko audiovizualno vijeće, prema prijedlozima Umjetničkog vijeća.
 Medvescak