SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RASIZAM
 
H&M povukao reklamu koja je ocijenjena kao rasistička
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 08.01.2018. - 20:55:00
Zadnja izmjena: 08.01.2018. - 20:58:18
STOCKHOLM - Švedska modna kompanija Hennes Mauritz (H&M) povukla je jednu reklamnu fotografiju poslije optužbe na društvenim mrežama da je rasistička i uputila ispriku.

Na fotografiji je prikazan dječak crnac, koji nosi majicu s natpisom "Coolest monkey in the jungle" (Najbolji majmun u džungli).

Fotografija je izvala seriju kritika i optužbi. Manekenka Stephanie Yeboah se zapitala na Twitteru tko je u kompaniji došao na ideju da malom crnom dječaku stavi majicu s takvim natpisom.  Kompanija je povukla fotografiju i ostavila samo sliku majice s natpisom.

To nije prvi put da je neka poznata kompanija meta rasističkih kritika.

Španjolska modna kompanija Zara je 2014. godine morala povući dječji prsluk sa žutom zvijezdom poslije kritika da sliči na zvijezdu koju su Židovi morali nositi za vijreme nacizma.

Kozmetička Dove, u vlasništvu nizozemske kompanije Unilever, u listopadu 2017. ispričala se zbog reklame na internetu koja je ocijenjena kao rasistička. U reklami za sapun od nekoliko sekundi prikazana je crnkinja koja skida majicu nakon čega se pojavljuje bjelkinja koja također skida majicu i potom se prikazuje treća žena.

 Medvescak