DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OCJENE
 
HND: Napad na Tomića posljedica govora mržnje u javnom prostoru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.04.2016. - 16:40:00
Zadnja izmjena: 02.04.2016. - 00:56:45
ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u petak je oštro osudilo napad na novinara i pisca Antu Tomića usred Splita, ocijenivši kako je to posljedica sve jačeg govora mržnje u hrvatskom javnom prostoru.
HND je pozdravio brzu reakciju policije i privođenje dvojice napadača, ali smatra da je atak na Tomića, koji se nije dogodio prvi puta, rezultat općeg nezadovoljavajućeg stanja u hrvatskom društvu, snažno zatrovanom netolerantnim i huškačkim govorom mržnje u javnom prostoru.

Tomić je napadnut nešto prije 22 sata nakon Festivala pričanja priča "Pričigin" kod Doma mladih. Dok je bio u društvu prijatelja prišla su mu dvojica mladića od kojih ga je jedan pokušao udariti u glavu, no kako se on odmaknuo, snažan udarac primio je njegov prijatelj, kojemu je pomoć pružena u bolnici.

Napad na novinara smatra se napadom na cijelo društvo svugdje u demokratskom svijetu, a prema izjavi svjedoka i novinskim izvješćima napadači su mladi ljudi, što dodatno zabrinjava, upozorava predsjednik HND-a Saša Leković.

U HND-u smatraju da su takvi napadi potaknuti zloporabom javnog medijskog i političkog prostora za širenje govora mržnje i huškanje protiv neistomišljenika, od čega nisu imuni ni političari na najvišim pozicijama u državi.

Nacionalna novinarska organizacija zato zahtijeva od vodećih političara, vladajućih i oporbenih, kao i od svih koji imaju priliku obraćati se javnosti, da osude napad na Tomića, ali i sve druge napade takve vrste.

"Očekujemo od svih da daljnjim ponašanjem i izjavama počnu slati poruke kojima će građane, prije svega mlade, odvraćati od nasilja. Očekujemo da to počnu činiti odmah danas, jer bi, nastave li se relativizirati govor mržnje i netolerancija, već sutra moglo biti prekasno", navodi HND.

Splitska policija izvijestila je u petak da je uhitila dvojicu mladića koji su u četvrtak navečer napali Tomića i ukrali mu šešir, a njegovog prijatelja udarili u glavu. Tomić je napadnut i u veljači 2014., kada ga je nepoznati muškarac na splitskoj Pjaci zalio kantom fekalija. Policija za počiniteljem još traga.