SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPRAVDANA SUMNJA
 
Holy: Vlada prepustila Inine podatke privatnoj tvrtki
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.01.2014. - 15:38:02
ZAGREB - Predsjednica Održivog razvoja Hrvatske Mirela Holy upitala je danas štiti li Vlada javni interes suradnjom s norveškom tvrtkom Spectrum u procesu seizmičkog istraživanja Jadrana, te ustvrdila kako postoji opravdana sumnja da je Vlada prepustila privatnoj tvrtki podatke koje je Ina tijekom više desetljeća dobila skeniranjem Jadrana.

Holy je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru rekla da, po onom što piše u medijima, tvrtka Spectrum bez obzira što još uvijek provodi istraživanja, već počinje trgovati s podacima koji su dobiveni tijekom istraživanja.

Podsjetila je kako je Ina desetljećima provodila slična istraživanja, i to ne samo s 2D nego i s 3D tehnologijom, koja je daleko preciznija, te je provodila i bušenja na izabranim lokacijama.

Ustvrdila je kako je Jadran u tom dijelu već potpuno istražen, a podaci o tome su u Hidrogeološkom institutu. Postavlja se pitanje s kojim informacijama Spectrum uopće raspolaže i je li Vlada već prepustila privatnoj tvrtki podatke koje je Ina prikupljala tijekom više desetljeća.

"Ako je to točno, onda je u velikoj mjeri oštećena Ina, ali i država koja je kao vlasnica Ine ustvari provodila taj tip istraživanja", rekla je.

Pitala je i zašto nije proveden natječaj za postupak seizmičkog istraživanja Jadrana, budući da je interes za to pokazao veći broj kompanija, a neke od njih su je upozorile na nelogičnosti vezane uz postupak.

"Država, prema podacima koje je Ina primila tijekom više desetljeća, može znati na kojim lokacijama se nalaze potencijalno isplativa nalazišta ugljikovodika, a tu u prvom redu mislim na plin, dok sam za naftu jako skeptična", rekla je.

No, kad bi se i našlo potencijalno nalazište nafte na dnu mora, bilo bi pogubno ići u njezinu eksploataciju zbog karakteristike Jadrana kao plitkog i zatvorenog mora. Da se dogodi bilo kakva havarija na takvoj platformi mi bismo mogli zaboraviti na bilo kakve prihode od turizma, ustvrdila je Holy.

I u kontinentalnom dijelu Hrvatske Ina je provodila istraživanja, koja su pokazala da postoje određeni potencijali za ekspolataciju plina.

Ako će ići u eksploataciju, država treba sama informirati potencijalne zainteresirane kompanije oko toga, provesti javni natječaj za odrabrane lokacije i izabrati ponudu koja će biti najisplativija za Hrvatsku i jamčiti isporuku tog energenta na hrvatsko tržište.

Osim toga, rekla je, iako je cijelo vrijeme ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u javnosti istupao i branio taj projekt, postupak je zapravo provelo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, budući da se navodno radi o znanstvenom istraživanju.