SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEUJEDNAČENO
 
Hotelski smještaj u Dalmaciji znatno skuplji nego na Kvarneru
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 04.12.2018. - 08:22:28
RIJEKA - Ulaskom u prosinac, od kojeg se očekuju značajni turistički rezultati, Hrvatska zaključuje još jednu rekordnu turističku godinu u kojoj je u dosadašnjem dijelu ostvareno 19.342.010 dolazaka i 105.187.255 noćenja što čini porast od 6,4 posto u dolascima i 4 posto u noćenjima u odnosu na lani.

Odličan je bio i studeni u kojem je ostvareno čak 17 posto dolazaka više nego u istom mjesecu lani ili više od 363 tisuće dolazaka. Ono što mnoge najviše zanima su financijski rezultati, a prihodi od turizma ove bi se godine mogli približiti 12 milijardi eura, što je oko milijardu više nego u rekordnoj 2017.

Godina je imala uspona i padova, puno više neizvjesnosti nego lanjska što su na kraju pokazali i rezultati projekta Benchmarking hrvatskog hotelijerstva koji provodi Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu pod vodstvom prof. dr. sc. Zdenka Cerovića i prof. dr. sc. Sandre Janković, a uz potporu Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice, a koje je na Kongresu hotelijera u organizaciji Udruge Poslodavaca u Hotelijerstvu Hrvatske predstavila dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prof. dr sc. Dora Smolčić Jurdana, piše Novi list.

Rezultati analize na uzorku od 100 hotela prikazuju da hrvatsko hotelijerstvo bilježi konstantno povećanje broja dolazaka i noćenja posljednjih godina. Prosječna iskorištenost smještajnih kapaciteta u hotelima za prvih devet mjeseci u 2018. godini iznosi 68 posto. U ožujku i svibnju zabilježen je najveći porast u odnosu na 2017. U Istri je vidljiv pad iskorištenosti u lipnju i srpnju, hoteli na Kvarneru podbacuju u srpnju, dok hoteli u kontinentalnoj Hrvatskoj ostvaruju rast. Ovi fizički podaci predstavljaju samo jedan segment poslovanja, no mnogo je značajniji utjecaj na financijske rezultate hotela. Hoteli uključeni u analizu u prvih devet mjeseci ostvarili su prosječnu cijenu sobe od 101 eura. U Dalmaciji je prosječna cijena sobe bila 129 eura, u Istri 100 eura, na Kvarneru 86 eura, a u hotelima kontinentalnog dijela zemlje 79 eura.

Gledajući mjesečne rezultate, bilježi se konstantan rast cijena u odnosu na prošlu godinu, osim u veljači gdje je cijena bila niža nego u 2017. godini. Hoteli s pet zvjezdica u prosjeku imaju cijenu od 199 eura, hoteli s četiri zvjezdice 94 eura, dok je prosječna cijena sobe u hotelima s tri zvjezdice 73 eura. Najveći porast cijene u odnosu na prethodnu godinu imali su hoteli s pet zvjezdica.

Prihod smještaja po raspoloživoj sobi također bilježi rast u odnosu na 2017. godinu te iznosi prosječno 78 eura. Hoteli na kontinentu ostvarili su najveći porast u siječnju, u Istri i Kvarneru u svibnju te u Dalmaciji u rujnu, dakle u pred i posezonskom razdoblju. Gledajući ne samo prihode smještaja, nego i ostalih odjeljenja poput hrane i pića, wellnessa, kongresa i slično, potrošnja gostiju se povećava u odnosu na prethodnu godinu i u prosjeku prihod po raspoloživoj sobi iznosi 115 eura što je svakako dobar pokazatelj. Hoteli na Kvarneru imaju prosječno ukupan prihod od 95 eura po raspoloživoj sobi, a u Istri 126 eura.

Može se zaključiti da iako je u nekim segmentima zabilježen pad iskorištenosti kapaciteta hotela, uslijed rasta cijena soba hoteli su ostvarili veće prihode smještaja i ukupne prihode po raspoloživoj sobi, što je ključan pokazatelj uspješnosti poslovanja hotelijera.