SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OVISNOST
 
Hrvati sve više kockaju
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 07.04.2019. - 12:24:20
ZAGREB - Osobu koja ima problema s alkoholom ili drogom prilično je jednostavno prepoznati. No, ovisnike o kocki teško je prepoznati jer ta ovisnost nema vidljivih fizioloških simptoma. A ta vrsta ovisnosti jako je opasna, posebno za mlade.

Neven Ricijaš s Edukacijsko-rehabiilitacijskog fakulteta provodi preventivni program Tko zapravo pobjeđuje koji se provodi s učenicima 1. i 2. razreda srednjih škola.

"U području igara na sreću i kockanja koje je dozvoljeno samo odraslim osobama u Hrvatskoj bilježimo porast kockanja. Treba nam kritički odnos i igrača i priređivača igara na sreću. Moramo razviti kritičko mišljenje prema kockanju, pogotovo kod mladih", kaže Neven Ricijaš za N1 televiziju.

"U igrama na sreću sve su šanse unaprijed definirane i šanse nikada nisu na strani igrača", podsjeća Ricijaš i dodaje kako je specifičnost kockanja što nema jasnih fizioloških simptoma koji postoje kod primjerice konzumiranja alkohola i droge.

Ovisnost o kockanju može razviti svatko. Neven Ricijaš kaže kako su uvidjeli da su mladi koji se bave sportom u većem riziku od razvijanja ovisnosti od klađenja. Roditeljima savjetuje razgovor s djecom, pitati imaju li aplikacije za klađenje, listiće iz kladionice...

Matea Mateković iz Hrvatske udruge za igre na sreću istaknula je da je tržište igara na sreću jako dobro regulirano u Hrvatskoj te da su pod strogim kontrolama Ministarstva financija.

Upozorila je na problematiku ilegalnih online igara na sreću. Kaže da je država poslušala udrugu pa će se ići u IP blokadu ilegalnih online priređivača igara na sreću.

I Ricijaš i Mateković ističu kako su mjesta na kojima mladi kockaju itekako prate te legitimiraju mlade, a maloljetnicima ne dopuštaju kockanje.

 Medvescak